INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

szuperszonikus fegyver

egyesült államok

hadsereg

fegyver

Futurisztikus fegyverekkel erősít az amerikai hadsereg

Futurisztikus fegyverekkel erősít az amerikai hadsereg

Az amerikai hadsereg azt állítja, hogy három éven belül hiperszonikus és lézerfegyvereket állít hadrendbe. A bejelentés az orosz vezetés hasonló közleményeit követi, és az amerikai-orosz-kínai fegyverkezési verseny újabb lépcsőjét jelentheti.

Neil Thurgood vezérőrnagy, a Gyors Képességek és Kritikai fontosságú Technológiai Hivatal vezetője beszélt arról, hogy milyen futurisztikusnak tűnő eszközökkel látnák el az amerikai haderőt 2022-től.

Ezek között szerepelnének az 50 kilowattos, „irányított energiájú fegyverek”, amelyeket Stryker páncélozott csapatszállító járművekre szerelnének.

A lézerfegyverek feladata lesz az ellenséges drónok, rakéták és aknagránátok lelövése.

Emellett 100 kilowattos lézert is ki akarnak fejleszteni, de egyelőre nem tudják fedezni az eszköz energiaigényét.

„A járművel nincs gond, most épp azon dolgozunk, hogy nagyobb kapacitású legyen a fegyver” – mondta a tábornok a Breaking Defense nevű online védelmi magazinnak.

Emellett az amerikai hadsereg felügyeli majd az úgynevezett „hiperszonikus vitorlázó testek” fejlesztését. Ezek az eszközök a rakétáknak azok a részei, amelyek manőverezni tudnak és a hangsebesség ötszörösével tudnak majd repülni.

Olyan röppályát képesek követni és olyan gyorsan változtatni magasságukat és irányukat, hogy a hagyományos légvédelmi rendszerek csak nagyon nehezen tudják majd nyomon követni őket.

Az ilyen „vitorlázó testeket” 2011-ben és 2017-ben már sikeresen tesztelték az Egyesült Államokban és most a hadsereg a tömeges gyártásra és hadrendbe állításra készül.

A Breaking Defense magazinban látható illusztráció azt mutatja, hogy egy Nagy-Britanniában fellőtt ilyen eszköz hogyan manőverezik át a kalinyingrádi övezetben található orosz rakétavédelmi rendszerek felett és csapódik be a célba Oroszország európai területén.

Az amerikaiak bejelentése arra utal, hogy felgyorsították a következő generációs fegyverek fejlesztését, hogy választ adjanak az oroszoknak. Moszkva mindössze néhány nappal korábban tett közzé egy videót saját szuperszonikus elfogórakétájáról. Az orosz védelmi minisztérium szerint a rakétát egy kazahsztáni kísérleti telepen tesztelték, és az sikeresen és pontosan megsemmisítette a kijelölt célt.

Egyes katonai szakértők szerint az oroszok jelenleg világvezetők a hiperszonikus rakétatechnológiában és már jövőre rendelkezhetnek bevethető állapotban lévő rakétákkal.

Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy az előny ellenére fejleszteni kell a hiperszonikus támadórakétákat megállító védelmi rendszereket, mert

„világos, hogy a világ vezető országai előbb vagy utóbb kifejlesztenek ilyen fegyvereket”.

Putyin most azt is közölte: nem kell meghosszabbítani a stratégiai fegyverzetek korlátozásáról szóló, úgynevezett Új START szerződést, mert saját rendszerei „teljes mértékben biztosítani tudják az ország védelmét egy belátható történelmi időszakra... megelőztük versenytársainkat és ha nem akarják meghosszabbítani a szerződést, hát akkor nem kell” – mondta.

Közben az amerikaiaknak a kínaiak miatt is főhet a fejük: illetékesek azt mondták, a kínai szuperszonikus technológia legyőzheti az amerikai elhárítórendszereket.

Nyitókép: US Army

Kapcsolódó hang

Amerikai hiperszonikus fegyverek
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018