eur:
393.45
usd:
368
bux:
66304.45
2024. április 24. szerda György
Önkéntesek dolgoznak az egykori pálos monostor feltárásán a Gombaszögi-völgyben a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2018. május 6-án. Az 1371-ben alapított gótikus stílusú monostort és templomot a XVI. század végén rombolták le. A Sine Metu Polgári Társulás a terület további feltárását tervezi.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Egyik ámulatból a másikba esnek a régészek Gombaszögön

Befejeződött a tavaly Gombaszögön megkezdett középkori Pálos-monostor régészeti feltárásának egy szakasza a Felvidéken. A jelentős középkori lelőhelyen az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort - a szerzetesek lakhelyét - tárták fel.

Április 16-tól május első hetéig tartottak az idei földmunkák és a régészeti munkálatok, melyek előtt egy úgynevezett georadaros képalkotó eljárással vizsgálták át az egykori monostor területét.

A terület, melyen az ásatásokat végezték, a Gombaszögi Nyári Tábort szervező Sine Metu Polgári Társulás tulajdona. A nyári egyetem helyszínét három évvel ezelőtt vásárolták meg a magyar kormány anyagi támogatásával.

A szervezők eltökélt szándéka, hogy feltárják és a lehetőségekhez mérten rekonstruálják a fesztivál helyszínén található egykori pálos rendi monostort.

A monostort 1371-ben Bebek László és György alapította a boldogságos Szűz Mária tiszteletére. A XVI. század közepén az alapítók egyik utóda elvette a rendtől és erőddé alakították át. A XVI. század végén a császáriak lerombolták, köveit szétszórták, romjaiból évszázadokon keresztül csupán egy falrészlet volt látható.

A feltárásokat több szakaszban végzik. Orosz Örs, a polgári társulás vezetője elmondta, hogy tavaly kiásták a templom hajóját, idén pedig a kolostorudvarral folytatták a munkálatokat.

„Remélhetőleg engedélyt kapunk a folytatásra, hogy ősszel vagy egy következő szezonban be tudjuk fejezni a kolostor teljes feltárását” – közölte Orosz.

Az ásatáson szlovákiai és magyarországi régészhallhatók dolgoztak.

Az eddig feltárt leletek közt pénzérmék, ágyúgolyók, gyertyatartók, kályhacserepek vannak. A XVI. századi ágyútoronynak hitt bástyáról kiderült, hogy valójában egy jóval korábbi, középkori nyolcszögletű temetőkápolna.

A közönség megtekintheti azt a különleges freskótöredéket is, amelyet a monostorhoz tartozó gótikus templom romjai között találtak. A Krisztus áldást osztó kezét ábrázoló töredék művészettörténeti szempontból különösen fontos leletnek számít.

A romterület peremén egy felújítás alatt álló kúria található, ahol a feltárt tárgyakat fogják elhelyezni és bemutatni. A július 15. és 21. között megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor idején pedig vezetett túrák keretében lehet majd megtekinteni az ásatás során feltárt középkori leleteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×