INFORÁDIÓ 
2019. november 17. vasárnap
Gergő, Hortenzia

szlovákia

katonai repülőtér

egyesült államok

peter pellegrini

Brüsszel, 2018. március 22. Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én, a kinevezése napján. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Bonyolódik a helyzet Szlovákiában az elúszni látszó 105 millió dolláros amerikai üzlet körül

Peter Pellegrini miniszterelnök közölte, a szlovákiai repülőterek felújítására szánt amerikai támogatás elutasítása számára nem lezárt ügy.

A miniszterelnök hangsúlyozta: egyelőre csak a védelmi miniszter véleménye, hogy nincs szükség az amerikai pénzre.

Az Amerikai Egyesült Államok 105 millió dollárt ajánlott fel Szlovákia számára, amelyet katonai repterek modernizálására fordíthatott volna az ország. A szlovák védelmi minisztérium azonban felállt a tárgyalóasztaltól, mert félti Szlovákia szuverenitását a szövetséges Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködésről szóló megállapodástól. A Szlovák Nemzeti Párt által irányított tárca döntése elindította a nyilatkozatháborút a politikusok között.

Andrej Kiska köztársasági elnök abszurdnak tartja, hogy a minisztérium elutasítja az amerikai támogatást akkor, amikor Szlovákiában romosak az utak, a kórházak és az iskolák.

"Számomra érthetetlen, hogy a szövetségesünk anyagi segítséget ajánlj fel, mi pedig elutasítjuk"

- mondta az államfő, hozzátéve, hogy Szlovákiának régóta óriási adósságai vannak a hadseregbe való beruházás terén, legyen szó a haditechnikáról, az épületekről vagy a repülőterekről.

A szerdai kormányülés előtt néhány miniszter is úgy nyilatkozott, hogy helytelen lépést tett a védelmi tárca. Peter Žiga smeres gazdasági miniszter azzal vádolta Peter Gajdoš védelmi minisztert, hogy átlépte a hatáskörét, mert az ilyen fajsúlyos kérdésekben kormánydöntésnek kell születnie. "A minisztérium nem képviseli az egész ország érdekeit" - tette hozzá Žiga.

Peter Pellegrini kormányfő a kabinet tanácskozása előtt igyekezett lenyugtatni a kedélyeket. Szavai pedig arra következtetnek, hogy nincs még minden veszve. "A koalíciós tanács jövő héten foglalkozik a témával.

Tárgyalni fogunk a védelmi és külügyi tárca vezetőjével is, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy számomra ez még nem egy lezárt ügy"

- mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök szavait Ondrejcsák Róbert, a védelmi tárca hidas államtitkára is alátámasztotta, aki már több alkalommal képviselt más álláspontot védelmi kérdésekben, mint felettese, a tárcát irányító Peter Gajdoš.

"Ezek a tárgyalások még folytathatók, formálisan ugyanis a külügyminisztérium tárgyal az amerikaiakkal, a védelmi tárca gyakorlatilag szakértőként vesz részt ebben a folyamatban.

Akkora összegről van szó, amiért bármelyik régióbeli ország szívesen bejelentkezne"

- fogalmazott az államtitkár.

A véleményháború érdekes helyzetet szülhet, mert Andrej Danko házelnök, a nemzetiek elnöke a hétvégén egy televíziós vitaműsorban bejelentette, ha Szlovákia elfogadja a 105 milliós amerikai támogatást, pártja kilép a kormányból.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018