eur:
387.05
usd:
363.77
bux:
56279.42
2023. szeptember 22. péntek Móric
Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter beszédet mond a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenharmadik évfordulóján tartott megemlékezésen a hejcei emlékműnél 2018. január 19-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Szlovákiának nem kell az USA pénze

Visszalép a katonai repülőterek felújításáról szóló amerikai-szlovák tárgyalásoktól a szlovák védelmi minisztérium.

A Peter Gajdoš vezette szlovák védelmi minisztérium megszakította a 105 millió dolláros amerikai beruházásról szóló tárgyalásokat. A pénzt az Egyesült Államok a szlovák katonai repterek modernizálására ajánlott fel.

A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné Szlovákia szuverenitását.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltje által irányított minisztérium továbbá azt állítja, hogy az idegen hadsereg efféle jelenléte a NATO terminológiája alapján idegen katonai bázis létesítésének tekinthető Szlovákia területén, amit a védelmi minisztérium vezetése határozottan elutasít.

Andrej Danko házelnök kijelentette, hogy Szlovákiának elegendő saját forrása van és pártja, a Szlovák Nemzeti Párt kilép a koalícióból, ha a kormány elfogadja az amerikaiak ajánlatát.

A nemzetiek pártelnöke szerint a védelmi együttműködésről szóló megállapodás aláírása olyan precedenst teremtene, amely lehetővé tenné idegen hadseregek elhelyezését a Szlovák Köztársaság területén.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök úgy reagált, hogy kormánya soha nem tenne olyan lépéseket, amelyek azt jelentenék, hogy egyetért külföldi hadseregek jelenlétével Szlovákia területén. A miniszterelnök ugyanakkor feleslegesnek tartja az olyan típusú ultimátumot, miszerint ha ilyesmi történik, azonnal kilép valamelyik koalíciós partner a kormányból.

A külügy azért neheztel a védelmi tárcára, mert a döntést anélkül hozta meg, hogy tárgyalt volna erről a Védelmi Tanács vagy a koalíció szintjén.

"Alapvető fontosságú döntésről van szó, amelynek messzemenő külpolitikai és biztonsági következményei vannak"

– áll a külügyi tárca állásfoglalásában, melyben arra is rámutatnak, hogy Szlovákia lenne az egyedüli NATO-tagállam, amely elutasít egy ilyen megállapodást.

A kormánypárti Híd nem érti az SNS érvelését, a párt szerint a felkínált összeget pozitívan kellene értékelni. "Magyarázatot várunk arra, miért is jutottak zsákutcába vagy hol akadtak el a tárgyalások, hiszen

Szlovákiával egyidőben Magyarország is tárgyalt az amerikai féllel, és ezek a tárgyalások a magyar külügyminiszter kijelentései alapján eredményesen zárultak.

Arra is választ várunk, hogy Peter Gajdoš védelmi miniszter miből szeretné fedezni a sliači és a kuchynai repülőtér felújítási költségeit, ha a szövetségeseink anyagi hozzájárulását ilyen nagyvonalúan elutasította” – mondta a Debnár Klára, a Híd szóvivője.

Az ellenzék sem tudja elfogadni az SNS érvelését. Azt mondják, az oroszbarát nemzetiek valótlan és félrevezető információkkal érvelnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×