INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

v4

angela merkel

orbán viktor

ep-választás

pozosny

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok és Németország csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Pozsonyban 2019. február 7-én.

Közös projektet indítanak a V4-ek és Németország

Pozitívnak és őszintének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek Angela Merkel német kancellárral folytatott pozsonyi tárgyalását. A magyar miniszterelnök kiemelte: a V4-ek Németországgal együttműködve jelentik ma az európai gazdaság növekedési motorját.

Pozsonyban találkoztak a visegrádi országok kormányfői és Angela Merkel német kancellár. A felek az egységes piacról, az euróövezetről, a gazdasági és vámunióról, az unió költségvetéséről és a menekültkérdésről is tanácskoztak. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök bejelentette, ez utóbbi ügyében konkrét megegyezést is hozott a megbeszélés, a V4-ek és Németország ugyanis egy közös projektet készít elő az észak-afrikai Marokkóban, hogy az unió határain kívül segítsék a menekülteket. Hogy az öt ország mennyi pénzt áldoz erre a célra, és kinek mi lesz a feladata, az az előttünk álló hetekben kiderül – ígérték a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

„Örömömre szolgál, hogy olyan dolgokról is beszélni tudtunk, ami a szívünket nyomja,

mint például a migráció kiváltó okai. Olyan üzenetet akarunk megfogalmazni, ami azt mutatja, hogy együttműködünk a menekültválság okainak megszüntetésében” – fogalmazott a német kancellár.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pozitívnak és őszintének nevezte a pozsonyi találkozót. Szerinte az Európai Unió magállamai találkoztak a szlovák fővárosban. „Meggyőződésem szerint Európa magját azok az országok alkotják, amelyek teljesítményükkel kiemelkednek. Ha megnézzük az adósságot és a hiányt, a munkanélküliséget, a bankrendszert, és a strukturális reformokat, akkor itt Európa mag államai vannak jelen, hiszen a V4-ek, különösen Németországgal együttműködve jelentik ma az európai gazdaság növekedési motorját” – mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy mindannyian erős Európát akarnak, és ezért kívánnak dolgozni a jövőben. Orbán Viktor a májusi európai parlamenti választások fontosságát is kihangsúlyozta. Megjegyezte:

az Európai Unió meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok fogják eldönteni.

„Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk” – tette hozzá Orbán Viktor.

Cseh kollégája ugyancsak a közelgő EP-választásokat hangsúlyozta.

„Az Európai Unió új irányvonalának szempontjából döntőek lesznek a választások. Brüsszelnek olyan problémákkal kell szembenéznie, mint a brexit, a különböző szankciók, a migráció és az Amerikával való egyre feszültebb viszony. Fontos, hogy az Európai Bizottság visszataláljon a saját szerepkörébe, hogy elismert és független döntéshozó szerv legyen” – nyilatkozta Andrej Babiš.

Mateusz Morawiecki a brexitet emelte ki a sajtótájékoztatón. Úgy gondolja, az Egyesült Királyság kilépése az unióból egy nagyon rossz esemény, ennek ellenére elfogadja a brit népszavazáson hozott döntést.

„Flexibilis és kreatív megoldásokra van szükségünk”

– fűzte hozzá a lengyel kormányfő.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kapcsolódó hang

Közös projektet indít Marokkóban Németország és a V4-ek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018