eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A Kercsi incidensben az oroszok által megszállt három ukrán hadihajó a Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoros közelében 2018. november 26-án. Petro Porosenko ukrán elnök az éjjel 60 napos hadiállapot bevezetését javasolta a Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt.
Nyitókép: MTI/AP

Moszkva állítja, az ukránok titokban próbáltak átjutni a Kercsi-szoroson

Az orosz határok védelmével is megbízott FSZB – a Szövetségi Biztonsági Szolgálat – furcsa váddal állt elő a Kercsi-szorosban történt incidens nyomán. A hatóság szerint olyan iratokat találtak az elfogott ukrán tengerészeknél, amelyek arra utalnak, hogy titokban próbáltak átjutni az Azovi-tengerre.

Trófeának beállított anyagokat mutatott be az orosz FSZB biztonsági szolgálat, amelyeket a Fekete- és az Azovi-tengert összekötő, 16 kilométer széles Kercsi-szoros felé tartó ukrán hadihajókon foglalt le a hétvégén.

A papírokat – csakúgy, mint korábban az elfogott ukrán tengerészeket – a tévékamerák előtt is bemutatták. Az FSZB szerint az ukránok a hozzájuk tartozó, fekete-tengeri Odesszában kapták a parancsot, hogy hajózzanak nyugatról keletre a Krím-félszigetről délre, majd a dél-oroszországi Kercsnél jussanak át az Azovi-tengerre. Közben „különleges titoktartást” követeltek meg tőlük a csatorna közelében.

Mindez furcsán hangzik, mivel az elfogott ukrán hajók fegyverrel felszerelt hadihajók voltak, amelyeket nem lehetett nem észrevenni. Az orosz hivatalos szervek ezt úgy kommentálták, hogy az ukrán haditechnikát harckészültségbe helyezték: a lövegeket 45 fokos szögbe állították és az orosz hajókat célozták meg velük.

Az orosz vád szerint az ukránok jogsértő módon behajóztak területi vizeikre, az ukránok szerint viszont előre értesítették őket az áthaladásról a két ország számára előírt és a vizek közös használatára vonatkozó szabályok alapján.

Az oroszok azt a vádat is megfogalmazták, hogy

z egyik feltartóztatott hajón az ukrán titkosszolgálat, az SZBU tisztjei tartózkodtak.

Ezt az ukrán szerv feje, Vaszilij Gritsak el is ismerte. Az ügynökség pedig nyilatkozatában azt mondta: az ügynökök „rutin elhárítási támogatást nyújtottak az ukrán tengerészetnek”

Előzőleg az orosz tévében bemutattak három, elfogott ukrán tengerészt. Egyikük, Volodimir Liszovi azt mondta: „tisztában volt tetteik provokatív természetével”. Azt is közölte, hogy ő volt a tengeri akciócsoport főnöke, és hogy szándékosan figyelmen kívül hagyta az oroszok rövidhullámú rádióüzeneteit.

Az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint viszont a férfiakat erőszakkal kényszerítették hazugságra.

A tengerészeket az Oroszországhoz csatolt Krím fővárosába, Szimferopolba vitték, ahol egy helyi bíróság elrendelte, hogy két hónapig tartsák őket vizsgálati fogságban. Ha bűnösnek mondják ki őket a tiltott határátlépés vádjában, akkor akár hat év börtönre is ítélhetik őket.

Petro Porosenko ukrán elnök kedden azt mondta, „fennáll a totális háború lehetősége” Oroszországgal, majd a Nyugat segítségét kérte. Mint közölte, az ország vezetésének kötelessége volt biztosítani a törvényi alapot az ukrán fegyveres erőknek arra, hogy ellenálljanak egy lehetséges nagyszabású orosz agressziónak. Előzőleg kormánya háborús szükségállapotot vezetett be egyes határtartományokban.

Miközben Donald Trump amerikai elnök igyekezett nem elkötelezni magát, Mike Pompeo külügyminiszter „katonai támogatást” ajánlott fel Kijevnek, és azt mondta: az Egyesült Államok minden katonai segítséget megad Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×