eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Theresa May brit miniszterelnök sajtóértekezletének végén távozik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2018. október 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Brexit: Theresa May alkut kötött Brüsszellel, de megosztott kormányával nehezebb dolga lehet

A brit kormány ma vitatja meg azt a brexit megállapodás-tervezetet, amelyet tárgyalói egy éven át tartó huzavona után hoztak tető alá az Európai Unióval. Bár fennáll a lehetőség, hogy a kabinet elveti az alkut, hírek szerint öt vezető miniszter támogatja azt, így a maga oldalára állíthatja a többieket.

Ez még nem a Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatait szabályozó, kereskedelmi és egyéb egyezmény, hanem csak a válás mikéntjét, azaz Nagy-Britannia EU-ból történő kilépését írja le.

Theresa May brit kormányfő számára az első nagy próbatétel a mai rendkívüli kormányülés lesz, ahol megosztott kabinetjének tagjai véleményt mondhatnak a több, mint 400 oldalas dokumentumról.

A kedd esti bejelentés után csak néhány órájuk maradt az anyag tanulmányozására. Lapértesülések szerint szerdán öt vezető miniszter győzködi majd társait, hogy támogassák az alkut. Ha sikerül minden miniszterből kikényszeríteni az igent – ami korántsem bizonyos -, akkor jöhet a következő nagy teszt, a parlamenti szavazás.

Itt sokkal nehezebb dolga lesz Maynek, mert pártján belüli ellenfelei és az ellenzék is kilátásba helyezte, hogy leszavazza az egyezményt.

A konzervatívok keményvonalas brexit-párti tábora azzal vádolta meg a politikust, hogy kapitulált az EU előtt. Volt külügyminisztere, Boris Johnson sötét víziót festve azt mondta: ezer éve először történik meg, hogy a brit parlamentnek nem lesz beleszólása az országot irányító törvényekbe.

Lényeges elem az is, hogy Theresa May kormányát néhány mandátummal a koronahű északír protestánsok tartják életben. Ők azok, akik azt akarják, hogy Észak-Írország az ország többi részével kilépjen az Európai Vámunióból és ezért szembe fordulhatnak May-jel.

A vámúnió feladása szigorú ellenőrzést tenne szükségessé az ír határon, például a csempészet megfékezésére.

A másik oldalon viszont ott van Írország és mögötte az EU, akik azt mondják: a határ akkor maradhat könnyen átjárható (egyben megőrive az észak-írországi katolikus közösséggel való kapcsolattartást), ha minimum Észak-Írország bennmarad a vámúnióban. Ezzel az a furcsa helyzet állhat elő, hogy az egyik brit országrészre más vámszabályok vonatkoznak majd, mint a többire.

A brexit-földrajz miatt érintett Ír Köztársaságnak közben fontos lenne, hogy a britek legalább a Vámunióban bent maradjanak, mert az írek európai áruforgalma jelentős része brit földön halad át. A legrosszabb esetben többszöri vámellenőrzés sújtaná az ír kereskedelmet, tönkre téve például az ír élelmiszer-termékek versenyképességét. A mostani alkutervezet azt jelenti, hogy egy technikai jellegű, átmeneti megoldás született az ír határ kérdésében.

Közben az ellenzéki brit Munkáspárt közölte: elvet bármilyen alkut, ami nem tartja fenn az EU-tagság összes gazdasági előnyét. Ez egy rossz alku az országnak, ezért nem fogadják el – mondta egyik vezetőjük.

Ha a brit parlament valóban leszavazza a brit kilépésről szóló alkut, akkor a felek mehetnek vissza a tárgyalóasztalhoz. Ha nem tudnak megállapodni, akkor Nagy-Britannia jövő márciusban kaotikus körülmények között távozhat az unióból, ami azonnali közlekedési, valamint élelmiszer és gyógyszerellátási káosszal fenyeget.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×