eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Európai Unió zászlaja a brit parlament épülete előtt 2018. október 18-án. Theresa May brit miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója második napi tanácskozása előtt úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja az országa uniós kilépését követő, eredetileg 2020 végéig tervezett átmeneti időszak néhány hónapos meghosszabbítását.
Nyitókép: Neil Hall

Brexit: megvan a szöveg, sürgősséggel összeül a brit kabinet

Több lap is úgy értesült, hogy megszületett a megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről. Theresa May sürgősséggel összehívta a kabinetet, szerda délután kettőkor kezdődik az ülés.

A BBC közszolgálati médiatársaság és a Sky News kereskedelmi hírtelevízió egyaránt úgy tudja, hogy egyelőre "technikai szintű" (de így is áttörést jelentő) megállapodás-tervezetről van szó. Ez azt jelenti, hogy a brexit-tárgyalásokat folytató szakértői küldöttségek jutottak egyezségre, de ezt Londonban és az Európai Unióban is politikai szinten jóvá kell hagyni.

Hosszú éjszaka várható

Úgy tudni, a brit kormány tagjait még kedd estére berendeli a miniszterelnök, akitől megkapják tanulmányozásra a tervezet szövegét. Ez még egy esélyt jelent Theresa May számára, hogy megnyerje a kormánytagokat.

A Guardian tudósításában az olvasható, hogy a kormányfő több fontos üzleti szervezet – például a brit iparkamara – vezetőit is a Downing Streetre hívta. A Bloomberg arról számolt be, hogy az EU-tagországok képviselőit szerdára Brüsszelbe rendelték.

A kormánytagokkal folytatott tárgyalások különösen jelentősek, hiszen nem Maynek nem lesz könnyű maga mellé állítani őket. A brexit-párti kabinettagok például keveslik a "féloldalas" megállapodást és teljes szakítást szeretnének, és Theresa May nemrég elveszítette egyik EU-párti kormánytagját is Joseph Johnson közlekedési államtitkár személyében. A kormányfő kisebbségi kormányát kívülről támogató északír DUP pedig nem akar más elbírálást, mint a szigetország többi része.

Theresa May szerdára soron kívüli kabinetülést hívott össze a tervezet megvitatására.

Különleges rendelkezések Észak-Írországban

A brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése eddig az volt, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán. Ez a határ a brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz, London ugyanis az EU vámuniójából is ki akar lépni.

Az RTE írországi közszolgálati csatorna értesülése szerint a határ kérdéséről hétfő késő este megszületett a megállapodás és annak szövegét kedden kapta meg a londoni miniszterelnöki hivatal. A portál úgy tudja, az Egyesült Királyságban egy ideiglenes vámeljárási szabályozás lép életbe, amely speciális rendelkezéseket tartalmaz Észak-Írországra vonatkozóan, és ezekben részletesebben tárgyalnák a vámügyeket és a közös piac szabályozását, mint az Egyesült Királyság többi részére vonatkozó részben.

A megállapodás-tervezet elérésének hírére a font meredeken, 1,4 százalékkal 1,30 dollár/font fölé - hét hónapja nem mért csúcsra - erősödött a londoni bankközi kereskedésben a korábbi 1,29 dollár/font körüli szintekről.

Az elmúlt napokban, a tárgyalások hajrájában intenzív tárgyalásokat folytattak a felek, de még kedden is - sokak szerint nyomásgyakorlási céllal - nyilvánosságra hozott az Európai Bizottság egy készenléti tervet arról, hogy "rendezetlen" kilépés esetén is vízummentességet adna a briteknek.

Sürget az idő

A legutóbbi tervek szerint az ír határ átjárhatóságának rendezését akár már a héten is lezárnák, így pedig leghamarabb november végén, vagy pedig a december közepi EU-csúcson lezárulhat a kiválás feltételeiről zajló maratoni, mintegy másfél éves egyeztetés.

Ahhoz, hogy a brit kilépés szabályozott körülmények között történhessen, március 29-ig a brit és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a megállapodást, amelyet még a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

Ezek után is lesz még egy több mint másfél éves átmeneti időszak, hogy 2020 végéig a fennmaradó kérdéseket is rendezhessék. A közelmúltban felmerült ennek az időszaknak a meghosszabbítása is - e témában egyelőre nincsenek új információk.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×