eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Brit médiaértesülések szerint megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről - a nap hírei

Megkezdődtek a bértárgyalások, de távol állnak a munkáltatók és a munkavállalók álláspontjai. December 1-étől a kétgyermekes családok is igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt.

Brit médiaértesülések szerint megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről. A BBC úgy tudja, hogy az Európai Unió és a londoni kabinet tárgyalódelegációja megegyezett egy szövegtervezetről. A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése eddig az volt, hogy miként lehet elkerülni a határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és Írország határán.

Megkezdődtek a bértárgyalások, de a pénzügyminiszter szerint távol van a munkaadók és a szakszervezetek álláspontja. Varga Mihály ennek ellenére azt reméli, hogy a hónap végére megszületik a megállapodás. A munkáltatók 5 százalékos emelést ajánlanak, a szakszervezetek a minimálbért 13, a garantált bérminimumot 15 százalékkal emelnék.

December 1-étől a kétgyermekes családok is igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin közölte azt is, hogy a háromgyerekes családok ugyancsak ettől az időponttól kérhetik az 5 millió forinttal megemelt, összesen 15 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt.

Elfogadta a parlament a kormány legfrissebb adócsomagját. A képviselők 2023 végéig meghosszabbították a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azoknak az új lakóingatlanoknak az értékesítésekor, amelyeknek az idén november 1-jén már volt végleges építési engedélyük.

Várhatóan a jövő év végéig tart az egységes vasúti és autóbusz-menetrend kialakítása - jelentette be a nemzeti vagyonnal összefüggő parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Fónagy János közölte: a cél az utasbarát, innovatív, fenntartható, egységes és rugalmas közösségi közlekedés kialakítása.

Egyszerűsíti a szakmák jegyzékét a kormány. Palkovics László innovációs miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy míg Németországban egy pályaválasztás előtt álló 14 éves fiatal 150 szakma közül választhat, Magyarországon ez meghaladja a 800-at.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországot és Lengyelországot ma is valódi barátság köti össze. Szijjártó Péter a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett budapesti ünnepségen kijelentette: a két ország mindig számíthatott és számíthat egymás feltétel nélküli támogatására.

A szocialisták arra számítanak, hogy február 3-ára kiderülhet, hogy ki lesz Tarlós István főpolgármester ellenzéki kihívója a jövő októberi önkormányzati választáson. Az előválasztáson Horváth Csaba lesz a szocialisták egyetlen jelöltje. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke elmondta: a Párbeszéddel, a Szolidaritással és a Demokratikus Koalícióval is egyeztettek az előválasztásról, amelynek tervezett lezajlásáról is beszámoltak.

Az Egyesült Államok és Magyarország szerint is több forrásból kell biztosítani Közép-Európa energiaellátását. Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter budapesti tárgyalásán megerősítette, hogy Washington ellenzi az orosz gázvezeték építését Közép-Európa felé, és azt szeretné, ha Magyarország nem csatlakozna ahhoz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: Magyarország számára a horvátországi Krk szigetének gázterminálja, valamint a Fekete-tengeri gázmezők kitermelése jelenthet megoldást.

Az Északi Áramlat-2 építésének megakadályozásával fenyegetőzött az Egyesült Államok uniós nagykövete. Gordon Sondland hangsúlyozta: országa nem azért ellenzi az új vezetéket, mert több cseppfolyósított földgázt akarna szállítani az unióba, hanem azért, mert ha Európa sebezhető, akkor az erős transzatlanti kapcsolat miatt az Egyesült Államok is az lesz.

A kisebbségek jogait védő uniós szabályokat sürget az Európai Parlament. Az európai képviselők elfogadták Nagy Józsefnek, a szlovákiai Most-Híd párt képviselőjének az állásfoglalás-tervezetét, amely az uniós kisebbségek jogainak minimumszintjét megállapító irányelv előterjesztésére szólítja fel az Európai Bizottságot.

Menedéket kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök. Nikola Gruevszki Facebook-oldalán azt írta: az elmúlt napokban több halálos fenyegetést kapott. A politikusnak a héten kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×