eur:
396.06
usd:
369.36
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Moszkva, 2017. február 21.Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Margot Wallström svéd külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén Moszkvában 2017. február 21-én. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)
Nyitókép: Szergej Csirikov

Szergej Lavrov: "Sohasem avatkozunk más államok belügyeibe"

„A Krím-félsziget az Orosz Föderáció elszakíthatatlan része, és politikailag, jogilag, valamint szociális-gazdasági szempontból már befejeződött a félsziget integrációja  az orosz térségbe” – mondta Szergej Lavrov a Pravda című pozsonyi napilapnak adott interjújában. Az orosz külügyminiszter visszautasította, hogy Oroszország beavatkozna más államok belügyeibe.

A Pravdának adott exkluzív interjúban Szergej Lavrov kifejtette, az egyes nemzetek képviselői összhangban élnek a félszigeten. Most zajlik a regionális infrastruktúra teljes kiépítése, mivel a Krím minden lakosára vonatkozik az orosz törvényekben rögzített társadalombiztosítás. Elmondta, hogy a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása a nemzetközi joggal összhangban történt, és utalt arra, hogy az ott élők az ENSZ-chartában rögzített önrendelkezési jog alapján döntöttek a félsziget Oroszországhoz csatolásáról azt követően, hogy Kijevben, 2014 februárjában alkotmányellenes puccsra került sor, és az ukrán ultranacionalisták nyíltan fenyegették a Krím oroszul beszélő lakosságát.

A szlovák-orosz kapcsolatokról kiemelte, hogy az elmúlt években a két ország egymás iránti bizalma magas szintet ért el. „Elégedetten állapítom meg, hogy mindkét fél fejleszteni akarja a kétoldalú együttműködést, és tovább tart az egymás tiszteletére épülő politikai párbeszéd” – tette hozzá Lavrov. Az orosz külügyminiszter nagyra értékeli a Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel fenntartott jó kapcsolatát, és kiemelte Andrej Danko szlovák házelnök tavalyi oroszországi látogatását. A két ország külkereskedelmi kapcsolatáról elmondta, hogy az 2017-ben elérte az 5,3 milliárd dollárt.

Az interjúban visszautasította, hogy Oroszország beavatkozna más államok belügyeibe, beleértve az amerikai elnökválasztási kampányt.

„Sohasem avatkozunk más államok belügyeibe, ez nem a mi módszerünk. Alapvetően ebben különbözünk azoktól az államoktól, amelyeknél saját geopolitikai érdekeik érvényesítése érdekében ez a gyakorlat vált a legkedvesebb eszközzé”

– szögezte le Szergej Lavrov, és hozzátette, hogy azoknak, akik ezzel vádolják Oroszországot, "vaj van a fejükön".

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×