eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Minden nap egyre nagyobb az "alku nélküli" brexit lehetősége

Minden egyes nappal nő a veszélye annak, hogy Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Unióból. Ez pedig sok munkahelyet veszélyeztethet a szigetországban és az EU-ban is - figyelmeztetett az új brit külügyminiszter.

„A britek nem fognak először pislogni és meghátrálni” – figyelmeztette európai uniós partnereit Jeremy Hunt új brit külügyminiszter a hosszú ideje megfeneklett brexit-tárgyalásokra utalva.

Hunt felszólította Németországot és Franciaországot, hogy

tegyenek meg mindent az ellen, hogy a szigetország kereskedelmi megállapodás nélkül „bukjon ki” az EU-ból. Ennek a veszélye napról napra nő

– tette hozzá.

Azt is megjegyezte, ha nem lesz „pragmatikus és méltányos” megállapodás, akkor

nemcsak Nagy-Britanniában, de Európában is állások szűnnek majd meg.

Londonban abban hisznek, hogy előnyösebb feltételeket csikarhatnak ki az EU-ból – például a vámok kérdésében.

Michel Barnier, az Unió főtárgyalója azonban ironikusan fogadta, hogy a britek azt hiszik, Brüsszel felett átnyúlva rávehetik Berlint és Párizst, hogy feloldja a patthelyzetet.

Barnier már korábban közölte, hogy a britek vele és nem az Uniót megosztva az egyes tagállamok vezetőivel tárgyalnak, s hozzátette, aki szerint ez működik, az „vesztegeti az idejét”. Ennek azonban némileg ellentmondani látszik, hogy Emmanuel Macron francia elnök rendkívüli tárgyalásokra vidéki rezidenciájára invitálta Theresa May brit kormányfőt.

Mindeközben a brit kormány tanulmánya szerint

akár nyolc százalékkal is visszaeshet a brit nemzeti össztermék, ha kereskedelmi alku nélkül lépnek ki az Unióból.

A Nemzetközi Valutaalap négy százalékra tette a brit GDP várható zuhanását, szemben a kontinensen előrejelzett másfél százalékos visszaeséssel.

A brit gazdaság húzóágazatának számító szolgáltatások és különösen a pénzügyi szolgáltatások már most kezdik megsínyleni a kilépést. A Deutsche Bank például már most átmozgatta Németországba az úgynevezett euro-clearing szolgáltatást nyújtó állások felét. Ez a szolgáltatás teszi lehetővé az euro-alapú pénzügyi tranzakciók bonyolítását.

Brit miniszterek közben a kereskedelmi megállapodás nélküli brexitre készülve válságterveket dolgoznak ki az élelmiszer, vér- és gyógyszerkészletek biztosítására.

Kormányilletékesek rendkívüli tanácskozást tartanak a brit gazdákkal egyrészt a rendkívüli aszály miatt másrészt a brexitre készülve.

Közben már több, mint 400 ezer brit írta alá az újabb brexit-népszavazást követelő petíciót

– ezen a voksoláson a kormány által az EU-val kötött megállapodásról mondanának véleményt a polgárok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×