INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

hackertámadás

szlovákia

számítástechnika

Hackerek célpontjává vált Szlovákia

Hackerek célpontjává vált Szlovákia

A világ különböző pontjairól indított DDOS típusú hackertámadások érték az elmúlt napokban Szlovákiát. A hackerek egyebek mellett megtámadták a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet honlapját, valamint a slovensko.sk portált is. A masszív támadás múlt pénteken kezdődött és egész hétvégén folytatódott.

A hackertámadásról kedden adott hírt a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége. A DDOS támadás, azaz az elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadás, a DOS támadások egy altípusa. Jellemzője, hogy egyszerre több, földrajzilag gyakran különböző helyeken lévő számítógépekről indítják.

Lukáš Sojka, az ügynökség vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a masszív támadás több napon keresztül tartott, és a támadást intéző legtöbb szerver az Egyesült Államokból és Kínából származott. Az ügynökség üzemelteti a slovensko.sk portált és a Govnet kormányzati adathálózatot, amely szolgáltatásokat nyújt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézetnek is.

A legerősebb támadást hétfőn regisztrálták, aznap délelőtt mintegy tizenöt percen keresztül egy körülbelül harmincszor erősebb támadást indítottak a hackerek, mint három nappal korábban, pénteken. A támadók egyik célpontja a slovensko.sk portál volt, amely délelőtt 10:23 és 10:35 között elérhetetlen volt. Mint kiderült,

a weboldal ellen Franciaországból, Kínából és Nagy-Britanniából indították a célzott támadásokat.

A Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége védekezésképpen átmenetileg korlátozta a slovensko.sk elérhetőségét külföldről, és blokkolták a támadók IP címeit. Az ügynökség közölte, hogy volt már tapasztalatuk DDOS támadások elhárításával, de azok nem voltak olyan gyakoriak és agresszívek, mint az utóbbi napokban tapasztaltak. A vezérigazgató szerint valószínűsíthető, hogy további támadásokra is sor kerül, melyek ellen folyamatos védekezésre kényszerülnek, bár a weboldalak és az üzemeltetők csak nagyon nehezen tudnak védekezni az ilyen jellegű támadásokkal szemben. A szakértő szerint a szlovák oldalak ellen indított DDOS támadásokat fertőzött berendezések, például számítógépek vagy szerverek hálózata hajtotta végre, s ezek a támadások könnyen megrendelhetők a feketepiacon.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018