eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Hackerek célpontjává vált Szlovákia

A világ különböző pontjairól indított DDOS típusú hackertámadások érték az elmúlt napokban Szlovákiát. A hackerek egyebek mellett megtámadták a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet honlapját, valamint a slovensko.sk portált is. A masszív támadás múlt pénteken kezdődött és egész hétvégén folytatódott.

A hackertámadásról kedden adott hírt a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége. A DDOS támadás, azaz az elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadás, a DOS támadások egy altípusa. Jellemzője, hogy egyszerre több, földrajzilag gyakran különböző helyeken lévő számítógépekről indítják.

Lukáš Sojka, az ügynökség vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a masszív támadás több napon keresztül tartott, és a támadást intéző legtöbb szerver az Egyesült Államokból és Kínából származott. Az ügynökség üzemelteti a slovensko.sk portált és a Govnet kormányzati adathálózatot, amely szolgáltatásokat nyújt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézetnek is.

A legerősebb támadást hétfőn regisztrálták, aznap délelőtt mintegy tizenöt percen keresztül egy körülbelül harmincszor erősebb támadást indítottak a hackerek, mint három nappal korábban, pénteken. A támadók egyik célpontja a slovensko.sk portál volt, amely délelőtt 10:23 és 10:35 között elérhetetlen volt. Mint kiderült,

a weboldal ellen Franciaországból, Kínából és Nagy-Britanniából indították a célzott támadásokat.

A Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége védekezésképpen átmenetileg korlátozta a slovensko.sk elérhetőségét külföldről, és blokkolták a támadók IP címeit. Az ügynökség közölte, hogy volt már tapasztalatuk DDOS támadások elhárításával, de azok nem voltak olyan gyakoriak és agresszívek, mint az utóbbi napokban tapasztaltak. A vezérigazgató szerint valószínűsíthető, hogy további támadásokra is sor kerül, melyek ellen folyamatos védekezésre kényszerülnek, bár a weboldalak és az üzemeltetők csak nagyon nehezen tudnak védekezni az ilyen jellegű támadásokkal szemben. A szakértő szerint a szlovák oldalak ellen indított DDOS támadásokat fertőzött berendezések, például számítógépek vagy szerverek hálózata hajtotta végre, s ezek a támadások könnyen megrendelhetők a feketepiacon.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×