eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. március 15-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

"Orbán Viktor belülről akarja megváltoztatni az EU-t" - francia lapok a választásról

Mérsékelten érdeklődik a francia média és politika a magyarországi választások iránt, ami „normális” jelenségnek tekinthető, hiszen a francia véleményformálók egy jelentős része másodrangú zónának tekinti a közép-európai országokat.

A Le Point című balliberális hetilap a francia AFP hírügynökség rövid, helyszíni riportját közölte szerdán „A bevándorlás ellen háborút hirdető Orbán Viktor újabb mandátumra vágyik” címmel. Az írás szerint „az egyik legvitatottabb európai vezetőnek számító” magyar miniszterelnök a legesélyesebb arra, hogy harmadszorra is választást nyerjen.

A cikk szerzője megjegyzi, hogy Orbán Viktort csodálják az európai jobboldali populisták, miközben ellenfelei azok közül kerülnek ki, akik autoriter fordulattal vádolják őt. A riportban két magyar elemző, illetve Karácsony Gergely is megszólal.

A fentinél lényegesen hosszabb riportot közölt kedden a L’Express című, szintén balliberális hetilap, „Soros György, Orbán Viktor rögeszméje” címmel. A lap kiküldött tudósítója úgy fogalmaz, hogy

a „magyar származású milliárdos” Orbán Viktor „bűnbakjává vált”.

Az egyik alcím szerint míg Orbán Viktor a migrációs veszélyre figyelmeztet, addig Soros György a „menekülteken akar segíteni”. A szerző mások mellett megszólaltatja Magyar Bálintot és Gyurcsány Ferencet, illetve a Helsinki Bizottság és a Nyílt Társadalom alapítvány egy-egy vezetőjét is.

A legérdekesebb magyar vonatkozású írást azonban a baloldali Liberation című napilap közölte interjú formájában. Az „Orbán Viktor: egy újfajta, ügyes és veszélyes eurószkepticizmus” című anyagban Sylvain Kahn, a párizsi politikatudományi egyetem történész-geográfusa elemzi a magyar miniszterelnök politikai stratégiáját.

Az egyetemi tanár úgy véli, Orbán Viktor belülről akarja megváltoztatni az Európai Uniót, migrációellenes és Putyin-párti irányba tolva azt el. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a magyar miniszterelnök nem utasítja el sem a demokráciát, sem az uniós intézményeket.

„Nehéz a rendszerét autoriternek vagy fasizálódónak nevezni” – mondja Sylvain Kahn, már csak azért is, mert szerinte az általa vezetett Fidesz jól megkülönböztethető a megfogalmazása szerint „neofasiszta” Jobbiktól.

A jobboldali sajtóban alig esik szó a vasárnapi választásokról, pedig e közegben a magyar miniszterelnök komoly rajongótáborral rendelkezik, pályafutását évek óta növekvő figyelemmel és szimpátiával kísérik. „Bárcsak nekünk is ilyen vezetőnk lehetne” – ez az egyik, az internetes hozzászólásokban leggyakrabban visszatérő felkiáltásuk vele kapcsolatban.

Nem véletlen, hogy több jobboldali internetes lap teljes egészében közölte Orbán Viktor március 15-i beszédét, a vasárnapi választásokkal eddig azonban egyedül a Nouvelles de France című liberális-konzervatív hírportál foglalkozott, egy rövid írásban „szürreálisnak” nevezve, hogy a Jobbik összefogna a baloldallal a magyar miniszterelnök legyőzése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×