eur:
390.77
usd:
364.76
bux:
68334.65
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának átadásán 2018. április 4-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Így látja a magyar választást és Orbán Viktort a nyugati sajtó

A nemzetközi sajtó cikkei és kommentárjai egyöntetűen a kormánypárt győzelmére számítanak a vasárnapi választáson, és hangsúlyozzák, hogy Orbán Viktor a migráció témájára alapozta kampányát.

Befolyásolhatja a közvéleményt, hogy egyes nyugati lapok a választás előtt kiemelten foglalkoznak az Európai Uniónak a magyar kormánnyal szembeni bírálatával. A baloldali The Guardian, amely állhatatos ellenfele Orbán Viktornak, azt panaszolja, hogy a jelek szerint az Európai Parlament jobbközép néppárti frakciója igyekszik tompítani az uniónak a demokrácia hiányát felvető bírálatát, amelyet a budapesti kormányzatot sújtó lépések követhetnek.

A lap az ellenzéki Jávor Benedek európai parlamenti képviselőt és Andor László MSZP-s közgazdászt, a volt európai biztost szólaltatja meg, akik szerint elítélendő a néppártiak fellépése. Inkább állnak Frank Engel luxemburgi EP-képviselő mellé, aki egyenesen azt követeli, hogy Orbán Viktort zárják ki az Európai Parlament néppárti csoportjából. A The Guardian a magyar kormányt védők között Manfred Webert, a frakció elnökét említi, aki helyesli Orbán Viktor migránspolitikáját, valamint az Európai Parlament alelnökét, a francia Joseph Daul-t, aki jókívánságait küldte a magyar kormányfőnek a választás előtt.

A brit polgári napilap, a Daily Mail cikkírója sem kételkedik a kormánypárt várható vasárnapi győzelmében, és

megemlíti, hogy Orbán Viktor a migráció problémájára alapozta kitartó kampányát.

A 2015-os magyarországi migráns-beözönlés óta a választók tudják, miről van szó, bár mostanában csak elvétve jelennek meg migránsok a magyar határkerítésnél - írja az angol lap. A budapesti kormány a francia vagy a belga migránshelyzet elriasztó példáját emlegeti. A Daily Mail idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki szerint a Stop Soros kampány jogi visszaélések kizárását szolgálja, és Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, aki viszont a választók félrevezetésének tekinti a kormány kampányát.

A lap 14 fotóval illusztrálja a választásról közölt cikkét. Az egyik Orbán Viktort fekete kalapban, a szabadkai zsinagóga felújítása alkalmából rendezett ünnepségen ábrázolja, mintegy válaszként a nyugati sajtó őt antiszemitizmussal vádoló állításaira. De riportképet láthatunk arról a budapesti tüntetésről is, amelyen az egyik molinó Balog Zoltánt, Orbán Viktort és Áder Jánost géppisztollyal a kézben ábrázolja, mint „szellemiségirtókat”.

A The Times legutóbb vasárnapi számában foglalkozott a magyar választással. Biztosra veszi Orbán Viktor győzelmét, és megemlíti, hogy a kormánypárt Soros Györgyöt a tömeges bevándorlás bajnokaként emlegeti. Miközben a lap megállapítja, hogy Orbán Viktor Angela Merkel után a legrégebben hivatalban lévő európai kormányfő, nem mulasztja el feleleveníteni azt a nem valami szerencsés pillanatot, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője, tréfának szánva, Orbán vállát lapogatva, őt a kamerák előtt nevezte „diktátornak.”

A New York Times meglehetősen Orbán-ellenes hangot üt meg. Úgy véli, hogy az illiberális demokrácia, a magyar miniszterelnök elmélete, nem csak a bevándorlás ellenzésével, hanem a demokratikus intézmények elleni harccal egyenlő. Ezzel - írja a lap -

Orbán Viktor immár egy nemzetközi áramlat élvonalában helyezkedik el.

A New York Times is a kormánypárt választási győzelmére számít. Azt említi meg, hogy Orbán Viktor a gazdasági eredményekre is hivatkozhatott kampánya során, ám nem mulasztja el hozzátenni, hogy a Világbank szerint Magyarországon jelentősen nőtt a korrupció.

A BBC felveti a kérdést: mit jelent majd Európának Orbán Viktor választási győzelme? Részletesen elemzi a magyar történelem nagy fordulatait, bemutatja a magyar miniszterelnök pályafutását, és megállapítja, hogy Orbán Viktor rányomta személyisége bélyegét Európára, de felteszi a kérdést: vajon hogyan ítéli majd meg őt a történelem.

A BBC írása szerint ha Orbán sikereket ér el, abból erőt merít.

Ha a migrációról bebizonyosodik, hogy káros Európára, az Orbán elgondolásainak a sikere lesz, de ha az Európai Unió megvonja az eurómilliárdokat a budapesti kormányzattól, vagy ha a magyar lakosság úgy látja, hogy az országban sérül a demokrácia, akkor Orbán Viktor magára marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×