eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a magyar V4-elnökség első külügyminiszteri, Ausztria, Horvátország és Szlovénia delegációjával kibővített találkozója utáni sajtótájékoztatón a budapesti Groupama Arénában 2017. július 10-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Szlovákia közelít az uniós állásponthoz a Szkripal-ügyben

Szlovákia hazahívja oroszországi nagykövetét. Pozsony egyelőre ezzel a lépéssel válaszol Szergej Szkripal egykori orosz ügynök és lánya megmérgezésére. A Szlovákia területén diplomáciai fedésben tevékenykedő, orosz ügynökök kiutasítására egyelőre nem kerül sor.

Szlovákia hazahívja konzultációra oroszországi nagykövetét az Egyesült Királyság területén megmérgezett orosz ügynök, Szergej Szkripal ügyével összefüggésben – jelentette be Miroslav Lajčák külügyminiszter. „A kormány elfogadta a javaslatomat, miszerint hívjuk haza konzultációra az Orosz Föderációba kiküldött nagykövetünket. A folyamat azonban folytatódni fog” – tájékoztatott Lajčák. A külügyminiszter a lépés fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy az ország 25 éves történelme során még egyszer sem rendelték haza a nagykövetet.

Lajčák kiemelte, hogy ez komoly lépés, amelyről nem a külügyminisztérium döntött, hanem politikai szinten fogadták azt el. A szlovák diplomácia vezetője hozzátette, egyelőre nem döntöttek arról, mennyi időre hívják vissza a moszkvai nagykövetet, és azt sem zárta ki, hogy végül Szlovákia is csatlakozik a nyugati szövetségeseihez, és kitilt területéről orosz diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzőket. Lajčák a katonai és polgári hírszerzés vezetőivel is találkozott, akiktől további információkat kapott az üggyel kapcsolatban. A külügyminiszter elmondása szerint a szlovákiai szolgálatoktól és a szövetségesektől kapott információk alapján döntik majd el, hogy később milyen további lépéseket tesznek.

Andrej Kiska köztársasági elnök szerint a moszkvai szlovák nagykövet hazarendelése az első, helyes irányban tett lépés, amely azonban nem elégséges. Az államfő az Egyesült Királyság Szlovákiába akkreditált nagykövetével folytatott megbeszélése után reagált a külügyminiszter bejelentésére, hozzátéve, hogy ez részben helyrehozza azokat a károkat, amelyeket a kormány okozott a vonakodásával, hogy támogassa stratégiai partnerét, Nagy-Britanniát.

Más állásponton van azonban Andrej Danko házelnök, aki elutasítja az orosz diplomaták Szlovákiából való kiutasítását, mondván, nincs elég információ arra vonatkozóan, hogy ki követte el a merényletet Szergej Szkripal ellen. Egyes információk szerint Danko akadályozza azt, hogy Pozsony határozottabban reagáljon a Szkripal-ügyre. A házelnök kijelentette, hogy a nagykövet hazarendelését elfogadja, de szerinte ennél többet nem kellene tennie Szlovákiának.

Cséfalvay Katalin, a parlament külügyi bizottságának Híd párti elnöke szerint a moszkvai szlovák nagykövet hazarendelése csak az első lépés ahhoz, hogy Szlovákia közelebb kerüljön az uniós és a V4-es tagországok többségének álláspontjához, mely szerint gyakran merülnek fel kételyek az orosz érdekekkel kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×