eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Illegális bevándorlók tanulnak egy önkéntesek által működtetett iskolában a franciaországi Calais-hoz közeli táborban 2015. augusztus 12-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Több tízezer migráns rekedt átmenetileg Németországban

Tavaly 71 százalékkal emelkedett azoknak a migránsoknak a száma, akiket a német hatóságok nem részesítettek menedékjogban, de kitoloncolásukra sincs kilátás, mert hivatalos úti okmányok nélkül érkeztek Németországba, ezért szülőhazájuk hatóságai nem hajlandók engedélyezni visszatérésüket. Ennek következtében mintegy 65 ezer migráns átmeneti tartózkodási engedéllyel vár sorsa jobbra fordulásában.

A közvélemény érdeklődését a 2016 decemberében a berlini karácsonyi vásár ellen végrehajtott merénylet irányította rá arra, hogy a menekültáradattal érkező migránsok nem kis hányada úti okmányok vagy személyazonossági iratok nélkül érkezett Németországba. A 12 emberéletet követelő terrortámadás végrehajtója, Anis Amri ugyan nem kapott menedékjogot Németországban, de kitoloncolása is elhúzódott, mert szülőföldjének, Tunéziának hatóságai vonakodtak hazatérésének engedélyezésétől.

Hozzá hasonló helyzetben várakozik immár 65 ezer,

zömében pakisztáni és indiai, de számos afgán, sőt orosz is, hogy a német menekültügyi hivatal zöld ágra vergődjön hazájuk illetékes hivatalaival és repülőgépre ültethesse őket. Ez a szám az előző évhez viszonyítva 71 százalékos emelkedést jelent, egyben pedig jól példázza a menekültügyi hivatal túlterheltségét.

A helyzetet az ellenzéki Szabaddemokrata Párt migráns-kérdésekben illetékes megbízottja, Linda Teutenberg úgy jellemezte, hogy a berlini kormány vagy nincs tisztában az ezen a téren uralkodó zűrzavarral, vagy pedig egyszerűen szemet huny felette.

A belügyminisztérium a bírálatot azzal hárította el, hogy az indiai és a pakisztáni külügyminisztériummal csak vonakodva haladnak az ilyen irányú tárgyalások, egyes nagykövetségek pedig egyszerűen elzárkóznak a válaszadás elől.

A német határőrség szóvivője pedig arra mutatott rá, hogy

az elmúlt év során több mint 12 ezer, úti okmány nélkül érkező személytől tagadták meg a beutazási engedélyt.

Lapértesülések szerint a határellenőrzés megszigorítása miatt idén még több migránst tartóztattak fel a német határon. Ám a már Németországban tartózkodó és távozásra felszólított 65 ezer személy elszállásolása, valamint eltartása továbbra is az államkasszát terheli, mert

menedékjog hiányában sem munkát nem vállalhatnak, sem pedig tartózkodási helyüket nem hagyhatják el,

ami nem egyszer súlyos feszültségek forrásává válik a menekültszállásokon. A költségek fedezését pedig az illetékes települések egyre kevésbé vállalják, így a kitoloncolhatatlan migránsok ügye mind nagyobb éket ver a kormány és a helyi hatóságok közé.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×