eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Híd lépésén múlik a szlovák koalíció

A Híd lépésén múlik a szlovák koalíció

Andrej Kiska államfő szerint két megoldás van a jelenlegi szlovákiai helyzetre: vagy a kormány széleskörű átalakítása, vagy előrehozott parlamenti választások kiírása. Robert Fico kormányfő szerint a kormány átalakítása a legutóbbi választási eredmények megtagadását jelentené. Kormányátalakítást csak koalíciós megegyezés eredményeként képzel el.

„Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása óta egyre nagyobb a társadalom bizalmatlansága az állammal szemben” – jelentette ki Andrej Kiska államfő. A bűntény elkövetése óta eltelt egy hétben a kormány nem tett semmit annak érdekében, hogy ezt a társadalmi és politikai feszültséget feloldja, ezért Andrej Kiska két lehetőséget lát: a kormány mélyreható átalakítását, amely nem osztaná meg a társadalmat, vagy előre hozott választásokat, amelyek a valódi demokratikus országokban a legtermészetesebb megoldásnak számítanának.

A következő napokban ezért tárgyalni fog a kormánypártokkal arról, hogy hogyan képzelik el a további kormányzást, milyen lesz a kormány és az ellenzék viszonya, és arról is, hogy miként lehet az emberek bizalmát visszaszerezni az országgal kapcsolatban.

Robert Fico miniszterelnök ezt elutasítja. „Az államfő javaslata a kormány teljes átalakítására és az új kormánnyal kapcsolatos bizalmi szavazás a 2016-os parlamenti választások eredményének a tagadása. Az elnök ezzel az ellenzékhez való közeledését bizonyítja” – mondta Fico. Hozzátette, hogy ha változások történnek a kormányban, akkor azok a koalíciós tárgyalások eredményeként jöhetnek létre. Az elnöknek az alkotmány szerint ebben nincs semmilyen szerepe.

Andrej Danko, a parlament és a másik kormánypárt, az SNS elnöke a kormányfővel ellentétben hajlandó tárgyalni az államfővel. „Kész vagyok párbeszédet folytatni a Szlovák Köztársaság elnökével és kormányfőjével, összehívni a Szlovák Nemzeti Párt rendkívüli kongresszusát, hogy a kialakult helyzetet megoldhassuk” – hangsúlyozta a házelnök.

Politológusok szerint most a harmadik koalíciós pártnak, a Hídnak kell lépnie. A párt vezetése még a múlt hét folyamán kijelentette, szerintük Robert Kaliňák belügyminiszternek le kellene mondania, a belügyminiszter azonban nem hajlandó távozni a posztjáról. A Híd összehívta az Országos Tanácsot, melynek témája a koalícióban való maradás vagy kilépés lesz. Az OT ülését március 12-én, hétfőn tartják.

A Híd állásfoglalásában az olvasható, hogy a párt kész az államfő kezdeményezte tárgyalásokon részt venni, ám a megoldásokhoz, melyeket Andrej Kiska javasolt, szükség van a parlamenten belüli alkotmányos támogatáshoz is. Ez azonban egyelőre még hiányzik. A párt szerint a kormány alapvető rekonstrukciójára lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×