eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Angela Merkel megerősödött, de vasárnap dől csak el a sorsa

Angela Merkel megerősödött, de vasárnap dől csak el a sorsa

Vasárnap délutánra elvileg tudni lehet, hogy hivatalba léphet-e Angela Merkel kancellár vezetésével az új német kormány, vagy tovább húzódik-e az immár közel fél éve tartó politikai patthelyzet.

A kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió hétfői kongresszusán a tagság csaknem egyhangúlag támogatta a koalíció fenntartását a szociáldemokratákkal. Annegret Kramp-Karrenbauer eddigi Saar-vidéki miniszterelnököt közel százszázalékos többséggel választották meg a párt új főtitkárának.

Ez egyértelműen Angela Merkel helyzetének pártbeli megerősödését bizonyítja, csakúgy, mint az a döntése, hogy a hat miniszterjelöltje között van politikai irányvonalának egyik legfőbb bírálója is, amivel – legalábbis átmenetileg – teljesen leszerelte a vele szemben álló tábort.

Alighanem Merkel taktikázásából okulva döntött a Szociáldemokrata Párt vezetősége úgy, hogy az eddiginél jóval nagyobb szerepet szán Kevin Kühnertnek, feltéve, hogy a mintegy 460 ezer párttag többsége a nagykoalíció létrehozása mellett teszi le a voksát.

A Szociáldemokrata Párt ifjúsági tagozatát, a Jusost vezető 29 éves Kühnert kezdettől fogva elutasította a további együttműködést a két keresztény párttal, és hetek óta minden követ megmozgat annak érdekében, hogy vasárnap, amikor a levélszavazatok eredményét nyilvánosságra hozzák, a nagykoalíció végleges bukását tehessék közé.

A kormányszintű együttműködés mellett érvelő pártelnökség Kühnert elutasító álláspontjára utalva csak annyit mondott, hogy némi ellentét mutatkozik a két vélemény között, de így vagy úgy az igencsak lelkes és karizmatikus Jusos-vezetőnek az eddiginél jóval fontosabb szerepet szánnak a jövőben.

A még hivatalban lévő külügyminiszter, Sigmar Gabriel ezzel kapcsolatban úgy véli, ha létrejön a koalíció, a Jusos eddigi vezetőire olyan feladatokat lehet bízni, amelyek segítik a párt lendületes megújulását és népszerűségének visszanyerését. Tény, hogy miközben a két kereszténypárt támogatottsága az elmúlt napokban két százalékkal emelkedett, a szociáldemokratáké ugyanennyivel csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×