INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

németország

környezetvédelem

dízel

bíróság

nitrogén-dioxid

Kedden jöhet az újabb dízelbotrány Németországban

Kedden jöhet az újabb dízelbotrány Németországban

A legfelsőbb német közigazgatási bíróság nem döntött a dízelbotrány ügyében, kedden hozhat precedens értékű ítéletet abban az ügyben, amelyben egy német környezetvédő szervezet a dízelmotoros autók többségének kitiltását kéri a nagyvárosok központjából.

A német nagyvárosok légszennyezettsége jóval meghaladja az Európai Unió környezetvédelmi előírásait. Kiváltképpen Münchenben és Stuttgartban magas a levegő nitrogén-dioxid-tartalma.

A Deutsche Umwelthilfe környezetvédelmi szervezet korábban már Düsseldorfban és Stuttgartban pert nyert a két illetékes tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württenberg kormányzatával szemben a dízelmeghajtású autók belvárosokból történő kitiltásának ügyében. A két tartomány azonban elfogadhatatlannak minősítette a döntést, és így került az ügy Lipcsébe, a legfelsőbb közigazgatási bíróság elé.

A bírák felismerték a tét nagyságát, alighanem ezért is halasztották a végső szó kimondását keddre, habár – jól értesült források szerint – az sem kizárható, hogy a döntést inkább az Európai Unió illetékes hatóságaira bízzák. Ugyanis ha Lipcsében helyt adnak a Deutsche Umwelthilfe követelésének, ez egyben azt is jelenti, hogy

a nagyvárosok központjából kitiltják azokat a régebbi gyártású dízelautókat,

amelyeknek kipufogógáza a megengedettnél több nitrogén-dioxidot tartalmaz.

Így az Euro 6-osnál alacsonyabb besorolású gépkocsik gyakorlatilag kiszorulnak a városi forgalomból, holott igen sok autós közlekedik manapság ilyen járművel, tehát nemcsak megnehezedne számukra a munkába járás, hanem autójuk is csaknem értéktelenné válna.

A lipcsei bírák valószínűleg tisztában vannak azzal is, hogy az ügy által keltett hullámok nem állnának meg Németország határain belül, és más európai országok hatóságai is rákényszerülhetnének arra, hogy a környezet védelme érdekében kitiltsák a dízelautókat a nagyvárosokból.

A döntés maga után vonná a dízelmeghajtású gépkocsik gyártásának leépítését,

ami az Európai Unión belül több százezer munkahely megszűnéséhez vezetne.

Nem véletlen ezek után, hogy az ellenzéki Zöldpárt egyik vezetője, Anton Hofreiter Berlinben kijelentette, a sokmilliós haszonra dolgozó autógyáraknak kellene átvállalniuk a dízelmotorok átalakításának költségeit, hogy megfeleljenek az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak. 

Kapcsolódó hang

Kedden jöhet az újabb dízelbotrány Németországban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018