eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy fordulat a Facebooknál

Nagy fordulat a Facebooknál

Története egyik legrosszabb növekedési adata ellenére „túlélte” az elmúlt negyedévet a Facebook. A közösségi platform terjeszkedése lassul, de a bevételei nőnek.

Az utóbbi időben több oldalról bírálják a közösségi médiát, és ebből alaposan kijut a Facebooknak. Politikusok szerint Mark Zuckerberg vállalkozása passzívan hagyta, hogy Oroszország a platformon elhelyezett reklámokkal és hamis hírekkel fordítsa meg az amerikai elnökválasztás kimenetelét. Kommentátorok a Facebook és mások által a felhasználókra gyakorolt pszichológiai hatásokról írnak.

A közösségi oldal most kiadott, tavalyi utolsó negyedéves jelentése szerint mindez meg is látszik a felhasználói szám alakulásában, a növekedési ráta drámai módon visszaesett.

Az elmúlt év harmadik negyedévében még napi 3,8 százalékkal emelkedett a felhasználók száma, míg az utolsó negyedévben ez 2,18%-ra esett vissza. Ez az eddigi legrosszabb napi növekedési adat a cég történetében, amely jelenleg az emberiség több mint egyhetedét tudhatja felhasználói között.

Mark Zuckerberg szerint az egyik ok az, hogy a platformon kevesebb vírusvideóba botlanak bele a látogatók, ez napi 50 millió órával vetette vissza a Facebookon eltöltött időt. Ez még mindig azt jelenti, hogy naponta átlagosan 2 percet töltünk Facebook-videók nézegetésével, ami az oldalon töltött idő 5 százalékának felel meg. Zuckerberg arról nem szólt, hogy ezen belül mennyi a macskás videók aránya.

A videókat szolgáltató algoritmus módosítása csak Észak-Amerikában 700 ezerrel csökkentette a napi felhasználó számot.

A visszaesés ellenére a vállalat még mindig pluszban van, és közel 13 milliárd dollár adózás előtti bevételt könyvelhetett el. Azt követően, hogy meglehetősen masszív nemzetközi adószámláját kiegyenlítette, 4,25 milliárd dolláros nyereséget jelentett.

A statisztika szerint ha a felhasználók kevesebb időt töltenek is a közösségi oldalon, azért szeretnek naponta benézni oda. Meglepő módon az elmúlt negyedévi adat azt mutatja, hogy a Facebook egy felhasználó után átlagosan 27%-kal több bevételt szerzett, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A hírek nyomán a platform részvényeinek árfolyama először 4%-ot esett, majd ismét jelentősen emelkedett.

A cég azt is bejelentette, hogy a tulajdonába tartozó WhatsApp csevegőprogram havi felhasználói száma elérte a másfél milliárdot.

Kommentárok megjegyzik: a cégnek sikerült „semlegesítenie” a főleg tinik által kedvelt Snapchat csevegőplatform támasztotta fenyegetést a rendkívül népszerű Instagram képmegosztó oldallal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×