eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyeregben érezte magát Zeman az első elnökjelölti tévévitában

Nyeregben érezte magát Zeman az első elnökjelölti tévévitában

Televíziós show-műsorrá alakult Miloš Zeman és Jiří Drahoš cseh államfőjelölt kedd esti első tévévitája – írja a prágai sajtó. A két jelölt most találkozott először szemtől szemben a választási kampány során, és meglehetősen barátságtalan hangnemben vitáztak. A verbális összecsapás fő témáját az Andrej Babiš-féle kormányalakítási próbálkozások adták.

„A Prima televízió miért nem szólt, hogy ezt a vitát Zeman fogja levezetni?” – teszi fel a kérdést hasábjain a szerdai Hospodárske Noviny című gazdasági és politikai napilap. A kommentár szerzője ezzel arra utal, hogy Miloš Zeman nyeregben érezte magát a tévékamerák előtt, és elhalványította nemcsak a kihívóját, Jiří Drahošt, hanem a műsorvezetőt is. Az írás úgy folytatja, hogy az elnök magabiztos és felszabadult volt, nyomás alá helyezte és védekezésre kényszerítette politikai ellenfelét, Drahošt, valamint megvédte szövetségesét, Andrej Babiš miniszterelnököt.

Az élő tévéfelvétel a prágai Karlín színházban zajlott, ahová mindkét jelölt szimpatizánsait is beengedték a nézőtérre. A két tábor azonban gyakran túlharsogta egymást, a sajtó szerint a viselkedésük már-már valamiféle valóságshow-hoz volt hasonlítható. A Prima televízió mindezért a közösségi médiában kért elnézést a nézőitől.

Nyeregben érezte magát Zeman az első elnökjelölti tévévitában

Az első verbális támadást Zeman intézte ellenfele felé. „Olyan érzésem volt, hogy belém szeretett, annyiszor emlegette a nevemet a kampánya során” – mondta Miloš Zeman Jiří Drahošnak, aki azzal kontrázott, hogy az elnök azt ígérte, nem fog kampányolni, ennek ellenére tele van az ország az ő óriásplakátjaival, és az egyik internetes magántelevízióban minden héten vitapartner nélkül szerepelhetett és beszélhetett az elképzeléseiről. Az elemzők szerint Zeman támadásai ellenére Drahoš, aki korábban a Cseh Tudmányos Akadémia elnöke volt, tapasztalt politikus benyomását keltette.

A tévévita során a két jelölt Csehország jelenlegi legégetőbb problémájáról beszélt, mégpedig arról, hogy Andrej Babišnak sikerül-e másodjára kormányt alakítani. Zeman kijelentette, hogy elfogadja a jelenlegi kisebbségi kormány lemondását, és Andrej Babišnak másodszor is megbízatást ad az új kormányalakítási tárgyalások vezetésére. Február folyamán pedig újra kormányfővé nevezi ki Babišt.

Jiří Drahoš válaszul erre azt mondta, elismeri az ANO mozgalom győzelmét, de nem tudja elképzelni, hogy olyan miniszterelnöke legyen Csehországnak, aki ellen büntetőeljárást folytat a rendőrség uniós támogatásokkal való visszaélés ügyében.

A tévévitát megelőzően Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke bejelentette: amennyiben az októberi cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalommal meg tudnak állapodni az új kormány programjáról, a kommunisták hajlandóak aktívan támogatni Andrej Babiš második kormányának megalakulását.

A szintén ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt néhány vezetője a napokban úgy nyilatkozott, hogy a párt módosította korábbi álláspontját, és hajlandó lenne kormánykoalícióra lépni az ANO mozgalommal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×