INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

andrej babis

csehország

kormányalakítás

Nehéz helyzetben Babis

Nehéz helyzetben Babis

Egyedüliként Miloš Zeman cseh köztársasági elnök támogatását élvezi a Babiš-kabinet. A képviselőházba jutott frakciók – az ANO mozgalom képviselőin kívül – jelezték, nem szavaznak bizalmat a kormánynak.

Andrej Babiš színvonalasnak tarja az elkészült kormányprogramot, és azt állítja, beledolgozta a szakértők, a munkaadók és a politikai pártok elképzeléseit is, hogy megszerezze a bizalmukat. A képviselők ugyanakkor – az ANO mozgalom képviselőházba jutott tagjait leszámítva – előre jelezték, nem fogják támogatni a kormányt. Még az a Tomio Okamura sem hajlandó igennel szavazni, aki korábban maga kínálkozott Babiš kormányába. „Az ANO mozgalom elutasít bennünket, nem akar velünk kormányozni” – mondta a Szabadság és Közvetlen Demokrácia elnöke.

A támogatás lehetőségét fellebbentették a kommunisták, ám végül úgy döntöttek, nincs okuk Babiš mellé állni. A többi párt határozottan ellenezi, hogy Andrej Babiš kezébe kerüljön a kormányrúd. Azt mondják, azért, mert nyomozást folytat ellene a rendőrség az ún. Gólyafészek-ügy miatt, melynek során európai uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják. A Cseh Kalózpárt javasolta, hogy a képviselőház szavazzon Babiš mentelmi jogának a felfüggesztéséről, ahogy azt a rendőrség kérte, a szerdai ülésen azonban nem kapta meg a testület támogatását. 

Miroslav Kalousek a TOP09 frakcióvezetője a kormányprogramot is bírálta. „Soha nem találkoztam még ilyen rossz programmal. Akár tartalmi, akár formai oldalról nézem” – jegyezte meg Kalousek. 

A cseh államfő szerint az Andrej Babiš miniszterelnök által szerdán a képviselőház elé beterjesztett programnyilatkozat jó kiindulási alap a kormány jövőbeni programjához, ezért személyesen támogatja. Miloš Zeman ugyanakkor a parlamenti alsóházban mondott beszédében elismerte: a jelenlegi belpolitikai helyzetben nagy a valószínűsége annak, hogy a képviselőház nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak. Zeman azonban hetekkel ezelőtt jelezte, Babišnak másodszor is megadja az esélyt a kormányalakításra.

Ha a kisebbségi kormány nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, január 17-én benyújtja lemondását - közölte Andrej Babis miniszterelnök Prágában a parlamenti ülés délutáni szünetében újságírókkal. Babis azt mondta: nem zárja ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen a politikailag egyszínű kabinetet részesítené előnyben.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018