eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nehéz helyzetben Babis

Nehéz helyzetben Babis

Egyedüliként Miloš Zeman cseh köztársasági elnök támogatását élvezi a Babiš-kabinet. A képviselőházba jutott frakciók – az ANO mozgalom képviselőin kívül – jelezték, nem szavaznak bizalmat a kormánynak.

Andrej Babiš színvonalasnak tarja az elkészült kormányprogramot, és azt állítja, beledolgozta a szakértők, a munkaadók és a politikai pártok elképzeléseit is, hogy megszerezze a bizalmukat. A képviselők ugyanakkor – az ANO mozgalom képviselőházba jutott tagjait leszámítva – előre jelezték, nem fogják támogatni a kormányt. Még az a Tomio Okamura sem hajlandó igennel szavazni, aki korábban maga kínálkozott Babiš kormányába. „Az ANO mozgalom elutasít bennünket, nem akar velünk kormányozni” – mondta a Szabadság és Közvetlen Demokrácia elnöke.

A támogatás lehetőségét fellebbentették a kommunisták, ám végül úgy döntöttek, nincs okuk Babiš mellé állni. A többi párt határozottan ellenezi, hogy Andrej Babiš kezébe kerüljön a kormányrúd. Azt mondják, azért, mert nyomozást folytat ellene a rendőrség az ún. Gólyafészek-ügy miatt, melynek során európai uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják. A Cseh Kalózpárt javasolta, hogy a képviselőház szavazzon Babiš mentelmi jogának a felfüggesztéséről, ahogy azt a rendőrség kérte, a szerdai ülésen azonban nem kapta meg a testület támogatását. 

Miroslav Kalousek a TOP09 frakcióvezetője a kormányprogramot is bírálta. „Soha nem találkoztam még ilyen rossz programmal. Akár tartalmi, akár formai oldalról nézem” – jegyezte meg Kalousek. 

A cseh államfő szerint az Andrej Babiš miniszterelnök által szerdán a képviselőház elé beterjesztett programnyilatkozat jó kiindulási alap a kormány jövőbeni programjához, ezért személyesen támogatja. Miloš Zeman ugyanakkor a parlamenti alsóházban mondott beszédében elismerte: a jelenlegi belpolitikai helyzetben nagy a valószínűsége annak, hogy a képviselőház nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak. Zeman azonban hetekkel ezelőtt jelezte, Babišnak másodszor is megadja az esélyt a kormányalakításra.

Ha a kisebbségi kormány nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, január 17-én benyújtja lemondását - közölte Andrej Babis miniszterelnök Prágában a parlamenti ülés délutáni szünetében újságírókkal. Babis azt mondta: nem zárja ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen a politikailag egyszínű kabinetet részesítené előnyben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×