INFORÁDIÓ 

2018. április 24. kedd
György

Nem tudják megfékezni a radikalizálódást a német börtönökben

Infostart / InfoRádió
Berlinben a belügyi hatóságok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a börtönökben terjedő szélsőséges iszlám tanok visszaszorításának. Kiváltképpen a főváros peremén fekvő tegeli börtönben fejlődött ki egy maroknyi radikális csoport, amely a becsempészett mobiltelefonok segítségével toboroz mindenre elszánt tagokat.

A tegeli börtönből Sami-Sami-Akka néven jelentkező és mobiltelefonja révén az Iszlám Állam számára harcosokat toborozó 27 éves Mohamed Á. személyazonosságát a rendőrségnek idővel sikerült kiderítenie, de abban már senki sem biztos, hogy akcióját – a moabiti börtönbe történt áthelyezése ellenére is – nem tudja-e folytatni.

A hatóságok számára azt jelenti a legnagyobb nehézséget, hogy a börtönökben kialakult hierarchia a szélsőséges erők malmára hajtja a vizet, ugyanis hiába kobozzák el egy elítélt mobiltelefonját, ha társaitól vagy látogatójától hamarosan újat kap.

A börtönhierarchia valamint a bűnözők elítélése mögött rejlő javító-nevelő szándék kudarcáról már a 19. század második felében hosszabb tanulmányt írt az akkor közismert jogászprofesszor, Franz von Liszt, a világhírű magyar zeneszerző, Liszt Ferenc unokatestvére.

Mivel Franz von Liszt megállapításai jórészt ma is érvényesek, a belügyi szervek most a szélsőséges iszlám tanok terjedésének megakadályozására a szabadságvesztésüket töltő elítéltek számára lehetővé teszik vallásuk gyakorlatát és ehhez siíta és szunita imámokat hívnak meg a pénteki imaórákra. A részvételre még a radikális beállítottságú személyeket is megpróbálják rábírni – közölte a tegeli börtön igazgatója, de hangsúlyozta azt is, hogy a mobiltelefonok révén terjedő szervezkedésnek egyelőre csak úgy tudnának tartósan véget vetni, ha lehetetlenné tennék a vételt, erre azonban nincs anyagi fedezet, következésképpen maradnak a sok esetben kevés reménnyel kecsegtető egyedi akciók.

Kapcsolódó hang

Nem tudják megfékezni a radikalizálódást a német börtönökben
 


A címlapról ajánljuk


Elhunyt Magyari Béla

68 éves korában elhunyt Magyari Béla, aki Farkas Bertalan tartalékaként megkapta a kiképzést...