eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A szociáldemokraták segíthetik kisebbségi kormányhoz Angela Merkelt

A szociáldemokraták segíthetik kisebbségi kormányhoz Angela Merkelt

A párt elnökség közölte, készen állnak a tárgyalásra a demokratikus pártokkal a politikai patthelyzet megoldása érdekében. Nagykoalíció helyett jöhet mégis a kisebbségi kormányzás is, külső támogatással.

Berlinben az államfő és a szociáldemokrata párt elnöke között csütörtökön délután folytatott megbeszélésről nem tájékoztatták a nyilvánosságot, de utána a párt elnöksége hajnalig tartó tanácskozást folytatott, amelynek végén csak annyit közöltek, hogy a szociáldemokraták készen állnak a tárgyalásra a demokratikus pártokkal a politikai patthelyzet megoldása érdekében.

Politikai elemzők szerint a szociáldemokrata párt, ha nem is mutat hajlandóságot a választások előtti nagykoalíció feltámasztására, a jelek szerint megteremti a feltételeket Angela Merkel kancellár számára a kisebbségi kormány megalakítására.

A szociáldemokrata párt élén álló Martin Schulz még szerdán is megismételte a szeptemberi választást követően tett kijelentését, hogy pártja elzárkózik újabb koalíció elöl a keresztény pártokkal. Noha ezzel az állásponttal a párt több vezető politikusa távolról sem értett egyet, Frank-Walter Steinmeier államfőnek a csütörtök délutáni megbeszélésen alighanem sikerült jobb belátásra térítenie Schulzot, aki az eszmecseréről egyenesen pártja központjába, a Willy Brandt Házba ment, és csaknem nyolc órán át tanácskozott belső munkatársaival. Ezt követően a párt szóvivője bejelentette, hogy a szociáldemokraták a nehéz helyzet tudatában

készek a kapcsolatfelvételre bármelyik demokratikus párttal.

A pártközpontból kiszivárgott hírek szerint a szociáldemokraták hajlanak egy olyan megállapodás kidolgozására, amely nem jelent ugyan koalíciót, de bizonyos feltételek mellett támogatást biztosít egy kisebbségi kormány működésére. Ezáltal lehetőség nyílik Angela Merkel számára vagy csupán a két keresztény párttal, vagy esetleg a zöldek bevonásával kisebbségi kormány megalakítására.

A kancellár még az időközben zátonyra futott Jamaica-tárgyalások során többször is tartózkodóan nyilatkozott arról, hogy ellenzéki pártoktól függve vezesse az államügyeket, de Frank-Walter Steinmeier államelnökhöz hasonlóan ő is hangoztatta, hogy mindent el kell követni az új választás elkerülésére.

Most a döntés a szociáldemokrata párttól függ, hogy mégis elszánja-e magát az eddigi nagykoalíció újjáélesztésére, ami persze komoly engedményeket is megkövetel a kereszténypártoktól vagy késznek mutatkozik az együttműködésre a szintén Angela Merkel irányítása alatt álló kisebbségi kormánnyal.

Amíg azonban a nagykoalíció lehetővé tenné a szociáldemokraták számára miniszteri tárcák megszerzését és ezáltal a közvetlen részvételt az állam vezetésében, a kisebbségi kormány megalakítását követően csak alkudozás, illetve politikai nyomás esetén tudnák érvényesíteni követeléseiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×