eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Rezgett a léc, de nem bukik a szlovák kormány

Rezgett a léc, de nem bukik a szlovák kormány

Újabb belpolitikai győzelmet aratott Robert Fico szlovák miniszterelnök, amely egyidejűleg azt eredményezi, hogy nem bomlik fel a szlovák kormánykoalíció. A parlament ugyanis késő estig tartó tanácskozás után székében tartotta Ján Richter munka-, család- és szociálisügyi minisztert. Mindez azért bír nagy jelentőséggel, mert a tárcavezető menesztése egyben a Fico-kabinet bukását jelentette volna.

A pozsonyi parlament épületében csütörtökön tapintható volt a feszültség, és egymást követték az üléstermen kívüli tanácskozások. A délután egyetlen programpontja Ján Richter munkaügyi miniszter leváltási kísérletéről szólt. Az este fél kilenckor tartott szavazás során a kormánypárti képviselők hosszas vita után megtartották Richtert a tisztségében, így Robert Fico folytathatja a kormányzást. A Smer, a Szlovák Nemzeti Párt és a Híd alkotta három párti kormánykoalíció ugyanis előzetesen jelezte,

ha valamelyik párt képviselői kellő számban támogatják az ellenzék bizalmatlansági indítványát, megbukik a kabinet.

A parlamenti ellenzék a galántai Tiszta nap névre keresztelt reszocializációs központban napvilágra került szexuális visszaélések miatt próbálta leváltani a minisztert, de hiába. A 139 képviselő közül 61 támogatta Richter visszahívását. A miniszter leváltásához 76 szavazatra lett volna szükség.

A szavazás végkimenetele azonban nem volt előre borítékolható, mivel Richter leváltását előzőleg a kormányzó Szlovák Nemzeti Párt is támogatta. Az előzetes hírek arról szóltak, hogy az SNS, mivel nem akar az ellenzékkel együtt szavazni, ám szeretné Robert Fico tudtára adni Richterrel kapcsolatos elmarasztaló álláspontját, azt tervezi, hogy a szavazás előtt kivonul az ülésteremből. Andrej Danko pártelnök csütörtök reggel még egy sajtónyilatkozatban azt mondta, örülne a minisztercserének. Végül azonban meghátrált, és egy órával a voksolás előtt bejelentette, hogy a párt képviselői ugyan bent lesznek az ülésteremben, de tartózkodni fognak a szavazástól.

Az eredmény sokakban felveti a kérdést: Andrej Danko vajon mit vár cserébe Robert Ficótól, mert a miniszter megtartása Danko vereségeként, egyben a kormányfő győzelmeként könyvelhető el. Ján Baránek politikai elemző naivnak tartja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Ján Richter megtartása esetén az SNS képviselői nem szavazzák majd meg az általa beterjesztett indítványokat. A politológus szerint ennek megkerüléséhez elég, ha a törvényt valaki más, például a pénzügyminiszter terjeszti be. Baránek hangsúlyozta, az SNS egyre kiszámíthatatlanabbnak tűnik a koalíció számára, és ez újabb konfliktusokat eredményezhet a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×