eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Máris csökken Anglia vonzereje

Máris csökken Anglia vonzereje

Mint arról beszámoltunk, a brit statisztikai hivatal szerint kilencvenegy ezer magyar dolgozik vagy tanul jelenleg Nagy-Britanniában. Egyes szakértők a számot magasabbra becsülik. Felmérések azonban azt mutatják, hogy a Brexit-szavazás óta kevesebben keresnek munkát a szigetországban, főleg azért, mert a fontsterling jelentős értékvesztése miatt nem éri meg áttelepülni.

Nagy-Britanniában főként lengyel vendégmunkások dolgoznak, egymillióan vannak. Ám a Brexit okozta bizonytalanság miatt zuhant a fontsterling értéke, immár szinte azonos az euróéval, kevésbé megvalósítható a vendégmunkások nagy részének az az álma, hogy otthon a megtakarított fontjaiból lakást vagy földet vegyen. Tehát szivárognak vissza Lengyelországba, ahol a gazdasági viszonyok egyre javulnak. Ugyanilyen alapon kezdik meggondolni a nagy-britanniai áttelepülést a magyar munkakeresők is.

Három éve legalacsonyabb az Angliába érkező lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok, lettek, litvánok és szlovénok száma, de változatlanul jönnek ide a román és bolgár munkakeresők.

Ha tisztázódnak az elszakadás részletei vajon folytatódik a trend?

Az uniós kormányfők közül egyedül a franciák új miniszterelnöke, Emmanuel Macron ellenzi a munkaerő beáramlását, és ezt az álláspontját már régebben hangoztatja is. Most Romániában tárgyalt Klaus Iohannis elnökkel és azon az alapon javasolta korlátozó megállapodás létrehozását, hogy a vendégmunkások a saját országukban adóznak, többnyire a társadalombiztosítási hozzájárulást is inkább ott fizetik, és így a francia munkaadók kevesebb bért fizetnek nekik, ami tulajdonképpen igazságtalan megkülönböztetés. Iohannis elnök egyelőre csak annyit jegyzett meg, hogy a hátrányos megkülönböztetés elkerülésére valóban tenni kellene valamit. Macron azonban még ebben az évben megkötendő egyezményt remél a munkaerőáramlás korlátozásáról. Tulajdonképpen az aggasztja, hogy az olcsó beáramló munkaerő az építőiparban vagy például az idős-ápolás területén, elveszi a lehetőségeket a hazai munkakeresőktől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×