eur:
393.72
usd:
368.2
bux:
66467.23
2024. április 24. szerda György
Macron és Fico: Azonos munkáért azonos bér járjon

Macron és Fico: Azonos munkáért azonos bér járjon

Októberre tisztázódhat, hogyan módosul a munkavállalók kiküldetéséről szóló uniós irányelv. Az európai politikusok többsége azt az elvet vallja, hogy azonos munkáért azonos bér járjon. Ez az eredménye Emmanuel Macron francia elnök, valamint a szlovák, a cseh és az osztrák kormányfő salzburgi találkozójának.

Emmanuel Macron francia elnök tudta, hogy ezekkel a tárgyalópartnerekkel megtalálja a közös hangot. Robert Fico szlovák kormányfő olyan meghatalmazással ment Salzburgba, hogy harcoljon az úgynevezett szociális dömping ellen. Ennek tiltását a munkatörvénykönyvben is rögzíteni akarja, mert a szlovák cégek munkaerőhiánnyal küzdenek, és a hiányt külföldről akarják pótolni.

„Nem engedhetjük meg, és nem veszélyeztethetjük a szlovákiai munkavállalókat azzal, hogy a munkáltatóink a mi munkavállalóink diszkriminálásával foglalkoztassanak külföldieket, vagyis a szociális dömping tiltása már számunkra is nagyon komoly téma” – fogalmazott Robert Fico kormányfő.

A francia elnök már a kampánya kezdetétől fogva azt ígérte, hogy a „lábára lép” azoknak az államoknak, amelyek élnek ezzel a lehetőséggel. Ez a szabályozás ugyanis lehetővé teszi a munkavállalók külföldi kiküldetését és alacsonyabb bérezését. Emmanuel Macron szerint ennek a gyakorlatnak véget kell vetni. Csökkenteni akarják a kiküldetés időtartamát, harcolni azokkal a cégekkel, amelyek az irányelvet megszegik – mondta a francia elnök, hozzátéve, hogy egyszerűen ahhoz az elvhez fognak ragaszkodni, hogy azonos munkáért azonos bért, amit szigorúbban ellenőriznek majd.

Az Európai Bizottság javaslata szerint egy cég legfeljebb két évre küldhet ki alkalmazottat más tagországba, Ausztria és Franciaország viszont csak egy évbe hajlandó belemenni.

A salzburgi találkozón szó volt az ún. többsebességes Európáról is, s ezzel kapcsolatban Robert Fico újból leszögezte, hogy Szlovákia az EU magjához akar tartozni.

Jelzésértékű, hogy Emmanuel Macron kelet-közép-európai körútján nem a visegrádi négyekkel tárgyal, hanem a slavkovi hármakkal. A Csehország, Szlovákia és Ausztria alkotta trió egy másfél éve alakult regionális együttműködési fórum, amely sokak szerint komoly riválisa lehet a V4-eknek. Elemzők szerint a francia köztársasági elnök Prágának, Pozsonynak és Bécsnek szóló kitüntetett figyelme a hármas fogatot európai tényezővé avathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×