eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A merényletek jobban érdeklik a németeket, mint a közelgő választás

A merényletek jobban érdeklik a németeket, mint a közelgő választás

Kereken egy hónappal a németországi választás előtt lassan lendületbe jön a kampány. A legfrissebb felmérések ugyan a kancellár győzelmét jósolják, de Angela Merkel aligha ülhet a babérjain, mert a szavazópolgárok csaknem fele még nem döntötte el, hogy melyik pártra adja le a voksát. Tény, hogy a választás kimenetele nemcsak az ország, hanem az egész Európai Unió jövője szempontjából rendkívül fontos.

Az egyik legrégebbi közvélemény-kutató központ, az Allensbach Intézet most készült felmérése arra utal, hogy a két konzervatív párt, a Kereszténydemokrata és a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió, a CDU és a CSU 15,5 százalékkal vezet a Szociáldemokrata Párttal szemben.

Az RTL tévéállomás szerint a válaszadók fele Angela Merkel újraválasztását szorgalmazza, és csupán 23 százalék látná szívesen Martin Schulzot a kancellári székben.

Azonban valamennyi közvélemény-kutatásból kitűnik az is, hogy

a lakosság közel fele még nem döntött,

és ez a tény bizonytalanná teszi a szeptember 24-én esedékes képviselő-választás kimenetelét.

A még ingadozók számát alighanem jelentősen csökkenti majd a kancellár és kihívója közti televíziós vita, amelyet két állami, valamint két magán tévéállomás is élő adásban fog közvetíteni szeptember 3-án.

A felmérések alapján a választók 25 százaléka meg van elégedve a jelenlegi úgynevezett nagykoalícióval, aminek fennmaradása ellen szól a kancellár és kihívójának több kijelentése is.

A szociáldemokraták nevében fellépő Martin Schulz a még bizonytalan választók megnyerésén fáradozik. Trierben mondott legutóbbi kampánybeszédében azt ígérte, hogy

ha ő lesz az új kancellár, Németországból eltávolítja az amerikai atomfegyvereket.

Hivatalosan soha meg nem erősített jelentések szerint az Egyesült Államok évtizedek óta mintegy húsz nukleáris robbanófejet tárol a Kölntől délre fekvő Büchelben lévő katonai támaszpontján. Martin Schulz Trierben nyíltan Donald Trump amerikai elnök szemére vetette, hogy intézkedéseivel hozzájárul a fegyverkezési hajsza kiújulásához.

A békeszólamokra igencsak fogékony németek számára mégis jelenleg a nemzetközi terrorizmus a legfontosabb téma, az RTL tévéállomás kimutatása alapján a lakosság 53 százalékát a merényletek elharapózása köti le és kereken 20 százalékkal kevesebben foglalkoznak az egy hónap múlva tartandó választással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×