eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kemény vád a földközi-tengeri civil mentőknek: vonzzátok a migránsokat

Kemény vád a földközi-tengeri civil mentőknek: "vonzzátok a migránsokat"

Olaszország új intézkedésekkel akarja szabályozni a Földközi-tengeren át ismét megindult migránsok mentését. Eszerint a vitatott módon fellépő és a partmenti vizekben tevékenykedő civilszervezeteket az olasz és a líbiai parti őrség irányítása alá vonnák.

A migránsokat és menekülteket mentő civilszervezetek dühösek, amiért Olaszország - más uniós államok támogatásával – az olasz és a líbiai parti őrség felügyelete alá helyezné őket. Ezzel korlátoznák, hogy mikor és hogyan tudják kimenteni a túlzsúfolt vízijárműveken a veszélyes földközi-tengeri átkelésre induló embereket.

A kormányok érvelése ugyanakkor az, hogy az NGO-k jelenlétükkel és tevékenységükkel vonzzák a migránsokat.

Az olasz kormányra akkora nyomás nehezedik, hogy a hétvégén rendkívüli tanácskozást tartott a francia és a német kabinet képviselőivel – jegyzi meg a Guardian.

Az érintett államok olyan lépéseket fontolgatnak, amelyek csökkentik a nem-kormányzati szervezetek jelenléte miatti „vonzerőt”. Az olaszok még azt is fontolgatták, hogy megtiltják kikötőik használatát a migránsokat szállító hajóknak – ez azonban ellentétes a nemzetközi tengeri joggal.

Néhány olasz politikus és a líbiai parti őrség is hónapok óta panaszkodik arra, hogy a líbiai felségvizek közelében várakozó és a civilszervezetekhez tartozó hajók

átkelésre bátorítják a migránsokat.

Olaszországban egyre nagyobb az ellenszenv velük szemben.

A Proactiva Nyílt Karok nevű katalán szervezet egyik képviselője ugyanakkor dühösen reagált: „ti vagytok a húzóerő, ti alkudoztok a csempészekkel, ti finanszírozzátok a maffiát, a tengeri taxikat, és ti akarjátok lezárni előttünk a kikötőket. Mi vagyunk a probléma?” – írta a Twitteren.

Az aktivisták azzal érvelnek, hogy az idén már kétezer ember fulladt a tengerbe és ezért egyértelmű, hogy szükség van rájuk. Márciusban több NGO közös magatartási kódexet adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy humanitárius küldetést valósítanak meg és hogy függetlennek kell maradniuk a kormányoktól.

A Guardian ugyanakkor megemlíti, hogy a líbiai parti őrség szóvivője szerint a civilszervezetek valójában a nemzetközi jogot megsértve, a líbiai felségvizeken tevékenykednek. Ajúb Kaszem azzal vádolta meg az NGO-kat, hogy bátorítják az illegális migránsokat, akik 30 különböző afrikai országból érkeznek.

„A szervezeteket nem érdekli Líbia területi szuverenitása” – tette hozzá. A Líbiából útra kelő migránsok száma tavalyhoz képest 20 százalékkal emelkedett.

Az idén már jóval több embert kelt át a tavalyi év hasonló időszakához képest:

összesen 84 ezren és csak 12 ezren a néhány utóbbi nap során.

Az Európai Unió belügyminiszterei csütörtökön, Észtországban tárgyalnak a helyzetről.

Olaszország arra figyelmeztetett, hogy már megteltek a rendkívüli szállások és újakat kell építeniük – ezért szeretnék, ha más országok is átvállalnának terheket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa pedig hozzátette: nem reális elvárni Olaszországtól, hogy az összes, Líbiából érkező migránst befogadja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×