eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egyre több brit válik német állampolgárrá

Egyre több brit válik német állampolgárrá

Az elmúlt évtizedekben angolok csak kivételes esetekben vették fel a német állampolgárságot, azonban miután tavaly a brit választók többsége úgy döntött, hogy hazája kiválik az Európai Unióból, váratlanul felszökött a Németországba költöző és állandó letelepedési engedélyért folyamodó britek száma.

Miután Nagy-Britannia az Európai Unióból történő kiválás mellett döntött, szép számban akadtak olyanok, akik, ha tehették, szedték a sátorfájukat és áttelepedtek a kontinens valamelyik országába.

A tehetősek egy része Dél-Franciaországot, valamint a spanyol vagy olasz tengerpartot választotta új otthonául,

de – főleg a fiatalabb nemzedék köréből – sokan Németországban kezdtek új életet. A már jó ideje német földön élő britek pedig egymás után nyújtották be állampolgársági kérelmüket.

A vonatkozó törvények értelmében

az kaphat német állampolgárságot, aki bizonyíthatóan legalább 8 éve folyamatosan Németországban él, önálló bevétellel rendelkezik és nem került összetűzésbe az igazságszolgáltatással.

Így aztán tavaly nyár óta csaknem 3 ezer britet honosítottak, ami a szövetségi statisztikai hivatal szerint az előző esztendőhöz viszonyítva 360 százalékos emelkedést jelent.

Egyre több brit válik német állampolgárrá

Nekik nem kell többé attól tartaniuk, hogy tartózkodási engedélyük lejár, vagy netán még vízumbeszerzéssel is bajlódniuk kelljen az Európai Unió területén.

A közel 3 ezer brit is hozzájárult ahhoz, hogy több év után tavaly ismét emelkedni kezdett azoknak a száma, akik – eleget téve a törvény előírásainak – német állampolgárságért folyamodtak.

A lista első helyén a törökök állnak, őket a lengyelek követik, míg a harmadik legnagyobb csoportot az ukránok alkotják.

A frissen honosított polgárok átlagéletkora 33 év. Ők nemcsak gyarapították a németek létszámát, hanem néhány hónappal még csökkentették is az átlagéletkort, ami jelenleg 44 év és három hónap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×