eur:
385.51
usd:
355.06
bux:
67919.89
2024. május 21. kedd Konstantin
Hét dolog, amit a brit választásokból tanultunk

Hét dolog, amit a brit választásokból tanultunk

Meglepetéssel zárultak az előrehozott brit választások, amelyek a kint élő magyarokra, a Brexit folyamatára és az egységes Nagy-Britannia jövőjére is kihatnak. Mi az a hét dolog, amit tanultunk a britek választásából?

A brit konzervatívok nyertek, de nem tudnak tovább egyedül kormányozni,

„levegőben lóg a parlament” és Theresa May kormányfő felsült.

Hét dolog, amit a brit választásokból tanultunk

Visszatekintve úgy tűnik, a miniszterelnök-asszonynak nem kellett volna kockáztatnia, mert nem erősödött, hanem gyengült a hatalma – már ha egyáltalán meg tudja tartani. A britek választásának több tanulsága van, más európaiak számára is. De mik is ezek?

  1. Csak erősödik a bizonytalanság, mikor is történik meg a Brexit - May erős mandátummal a háta mögött akart tárgyalni az európaiakkal. Brüsszelben és máshol most azt sem tudják, mit akar London és kitől hallhatják az álláspontot. Jelezték is: erősen kérdéses, hogy tíz napon belül megindulnak-e a Brexit-tárgyalások, ahogy eredetileg tervezték.
  2. Jön az újabb belháború a brit konzervatívok között – a toryk jelentős része rögeszmésen ragaszkodik a kemény Brexithez – azaz, hogy London hátat fordítson az Európai Közös Piacnak, a vámuniónak és leállítsa a szabad mozgást, sőt az Európai Bíróság fennhatóságát se fogadja el. Most úgy tűnik, csak úgy maradhatnak hatalmon, ha épp a Brexit kérdésében tesznek engedményeket.
  3. Mindössze tíz észak-ír képviselő az életben maradás kulcsa a konzervatívoknak - Észak-Írországban még a koronahű protestánsok nagy része is EU-párti. Nem akarnak „kemény határt” az EU-tag Írországgal, a Közös Piac és a szabad mozgás hívei és nem akarják, hogy összeomoljon a nehezen kialkudott béke, amelyet a határon átnyúló közös intézmények is garantálnak. Sértetten tekintenek Londonra, amely hűségükért cserébe nem sokat adott. Bizonyíték: a tartomány komoly EU-támogatásokra szorul. Az észak-ír Demokratikus Unionista Párt tehát sokat kérhet cserébe azért, hogy kormányon tartsa Theresa Mayt.
  4. Skóciában elment az emberek kedve a függetlenségtől - A skót nacionalisták sokkoló módon a konzervatívok, a Munkáspárt és a liberálisok javára vesztettek helyeket. Papíron a legerősebb párt maradtak, de százalékos arányban az újabb függetlenségi népszavazás ellenfelei többségbe kerültek.
  5. Soha nem szabad feladni – Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője ritka jó kampányt folytatott. Úgy sikerült váratlanul jó eredményt elérnie, hogy hónapokkal ezelőtt még egy palotaforradalom tüzét oltotta, pártja közel állt a szakadáshoz és ahhoz, hogy jelentéktelen erővé essen vissza a brit politikában. Most visszaállt a kétpárti váltógazdaság és az új parlamenti egyensúly miatt még a tory-győzelmet sem fogadja el, azt mondja, kész a kormányzásra.
  6. Nem szabad lebecsülni a fiatalokat – az egyetemisták és más fiatalok különösen lelkesen vették ki részüket a voksolásból. A campusokon hosszú sorok kígyóztak a szavazóhelyiségeknél. A konzervatívok azt mondták: a Munkáspárt megvette őket az ingyenes felsőoktatásról szóló ígérettel. Lehet, de az is biztos, hogy ők az a réteg, amelyik nagyon nem akarja a Brexitet.
  7. Jobb is, rosszabb is az „angliai magyaroknak”: péntek reggel kevesebbet ért a pénzük, de olcsóbb a szigetországba látogatni. A befektetők rettegnek a mostani eredmény jelentette bizonytalanságtól és emiatt a font 2 százalékot esett az euróval és a dollárral szemben. Ugyanakkor Corbyn azt mondta: garantálná a brit földön élő európaiak letelepedési jogát. Ezt most az észak-írek támogatásával sokkal keményebben követelheti.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Virág Barnabás: Nincs hová sietnünk a kamatcsökkentésekkel

Virág Barnabás: Nincs hová sietnünk a kamatcsökkentésekkel

Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta. A döntés mögötti megfontolásokról és a kilátásokról Virág Barnabás MNB-alelnök beszélt. A jegybank kommunikációja nem sokat változott április óta, továbbra is a nagy óvatosságot hangsúlyozza, amivel próbálja elvenni a viszonylag lendületes kamatvágások élét. Virág Barnabás a második félévre vonatkozóan igen óvatosan fogalmazott, csupán azt hangsúlyozta, hogy "nincs hová sietnünk", vagyis a második félév várhatóan jóval kisebb lazító lépéseket hoz majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×