eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A rossz hozzáállás okozza a szegénységet”

"A rossz hozzáállás okozza a szegénységet”

Ben Carson amerikai városfejlesztési miniszter szerint rossz hozzáállásból fakad a szegénység. Tudósok szerint azonban fordított a helyzet: a szegénység terheli meg az emberek pszichéjét annyira, hogy nehezen tudnak kimászni belőle.

"Vegyünk egy olyan embert, akinek megfelelő a hozzáállása. Vegyünk el tőle mindent és dobjuk ki az utcára. Hamarosan kimászik a szegénységből” – fejtegette Ben Carson amerikai városfejlesztési miniszter a SiriusXM rádiónak adott interjújában.

A dúsgazdag Donald Trump kormányzatának tagjaként Carson is azt vallja, hogy a szegénység egyfajta tudati állapot.

Annyiban igaza van, hogy a szegénység valóban befolyásolja a tudatot – válaszolták a New York Times által megkérdezett kutatók – csak épp összekeveri az okot és az okozatot.

Kutatások szerint

a szegénység nyomán az ember gondolkodása zavarosabbá válik, rosszabbul alszik, nehezebben tud koncentrálni és jobban magában tartja a szégyenérzetét.

Ugyanakkor nem a tudati állapot vezet a szegénységhez, hanem éppenséggel a szegénység hozza létre az a gondolkodásmódot, ami a szegénység berögződéséhez vezethet.

A rossz hozzáállás okozza a szegénységet”

Kutatások bizonyítják, hogy különösen a gyermekkori szegénység befolyásolja azt, hogy felnőttként mennyire lesz kitartó az ember, mennyire tudja összpontosítani a figyelmét és uralkodni az érzelmein.

Eldar Shafir, a Princeton Egyetem viselkedéskutatója szerint a miniszter logikája hibás. Shafir arról ír egy másik kutatóval közösen kiadott könyvében, hogy

a szegénység mennyire elvonja az ember gondolkodási képességét az olyan feladatoktól, amelyek fontosak a más területen való sikerhez.

Kísérletek azt is kimutatták, hogy ha az embernek pénzügyi gondokra kell gondolnia, vagy azoktól szenved, akkor rosszabb eredményeket produkál a térfelismerési vagy érvelési feladatok során.

A kutatók szerint a szegénység egyfajta mentális adó, ami olyan helyzetet teremt, mintha az embernek lecsökkentették volna az IQ-ját. Az állandóan aggódó ember elfeledkezhet az orvosi vizitről, a számlafizetésről és nehezebben hozhat meg más döntéseket – jegyzi meg a New York Times.

Carson miniszter és Paul Ryan, az amerikai kongresszus vezetője is

azt a nézetet vallja, hogy a szegényeknek juttatott segély visszafogja az ember motivációját.

Carson ezért mondta azt, hogy a szociális lakásokat nem szabad túl kényelmessé tenni, mert akkor azok rászoktatják az embereket, hogy segélyből éljenek. Kutatások azonban azt bizonyítják, hogy jövedelem az, ami jelentősen meghatározza az ember jövőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×