eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hogyan ássa alá egy lengyel lány halála az egyiptomi turizmust?

Hogyan ássa alá egy lengyel lány halála az egyiptomi turizmust?

Országok közötti feszültséget váltott ki és már az egyiptomi turistaipart is fenyegetik egy fiatal lengyel nő vélhető öngyilkossága körüli találgatások. A lengyel bulvármédia közbelépése után a varsói hatóságok eltanácsolták állampolgáraikat az egyiptomi üdüléstől.

A közösségi médiában terjedő pletykák, a bulvársajtó feszültségszítása végül kormányszintű közbelépéshez vezetett.

A 27 éves Magdalena Zuk április végén egyedül érkezett a főleg családok és párok által látogatott egyiptomi Marsza Alamba, mert barátja – akit meg akart lepni az úttal – útlevélproblémák miatt nem kapott vízumot. Napokon belül furcsán és erőszakosan kezdett viselkedni, kórházba került, de kivetette magát az ablakon és meghalt.

A Lengyelországban beindult bulvármédia-kampány nyomán a vendéglátóiparát féltő Egyiptom megpróbálta elkendőzni a hírt, ami még inkább tüzelte a gyanakvást. Mindez oda vezetett, hogy a lengyel főügyész személyesen vezeti a halála okairól szóló vizsgálatot és a varsói külügyminisztérium arra intette a lengyeleket, hogy ne utazzanak Egyiptomba – tudósított az Independent című lap.

Érkezése után Magdalena azt mondta a barátainak,

hangokat hallott a szobájában.

A szálloda előterében hevesen gesztikulált és kiabált a telefonba egy videón pedig azt lehetett látni, hogy fürdőköpenyben fekszik a folyosón. A szálloda kapcsolatba lépett a szülőkkel, akik haza akarták szállítani, de viselkedése miatt Magdalenát nem engedték fel a repülőre. Ezek után egy magánkórházba került, ahol dulakodott az ápolókkal. Amikor kiengedték a mosdóba, az infúziót tartó rúddal az ablakot betörve kivetette magát az épületből.

Lengyelországban a bulvármédia gyorsan gyanút fogott: a Pudelek című lap szalagcíme szerint a lányt „meggyilkolták Egyiptomban”. Az eset körülményeit figyelő Facebook-csoport több, mint 70 ezer tagúra duzzadt és szélsőjobbos oldalakon megjelent az állítás, hogy a nőt „megerőszakolták és meggyilkolták”.

A terrortámadások miatt a turistaiparát féltő egyiptomi kormány megpróbálta elkendőzni a hírt: az államügyész például felszólította a kórház igazgatóját, hogy ne nyilatkozzon a médiának.

Lengyelországban közben nyilvánosságra került egy videó Magdalena és barátja, Marcus utolsó videohívásáról, amit a férfi rögzített. A gyanút tüzelte, hogy a lengyelül beszélő idegenvezető, Mahmud Hairi közbelépett és elvette a telefont azzal, hogy „csak az időt vesztegetik”. Magdalena előzőleg arra kérte a barátját, vigye haza és talányosan azt mondta: „M”, amivel sokak szerint Mahmudra utalt.

A lengyel közösségi médián elterjedt, hogy a nő rituális tömeges nemi erőszak áldozata lett, az őt visszatartó kórházi dolgozók is „abúzálták”. Az ügybe bekapcsolódott a Detektyw nevű, magánnyomozó tévéshow sztárja, Krzysztof Rutkowski, aki az egyiptomi lengyel nagykövet leváltását követelte. Nem sokkal később már a lány barátját kezdték drogterjesztőnek nevezni, aki „prostitúcióra kényszerítette” barátnőjét.

Bár az egyiptomi és lengyelországi boncolás is azt a verziót erősítette meg, hogy a nő öngyilkos lett, a nyomás hatására a hatóságok eltanácsolták a lengyeleket az egyiptomi utaktól. Az arab országban közben már arról ír a helyi sajtó, hogy

„kampány indult Egyiptom lejáratására” és „háború indult a turizmus ellen”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×