eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Alakul a német-francia mag az EU-ban

Alakul a német-francia mag az EU-ban

Emmanuel Macron elnökké választása óta ismét erősödött az Európai Unió kemény magjaként emlegetett francia-német tengely. Ezt erősítette meg a német külügyminiszter is, miután Berlinben tanácskozott a napokban kinevezett francia hivatali kollégájával. Mint Sigmar Gabriel fogalmazott, az Európai Unió ugyan nem csupán Franciaországból és Németországból áll, azonban nélkülük az unió aligha jut előbbre.

A Párizs és Berlin közti együttműködést az új francia elnök szívügyének tekinti,

legalábbis erre utal, hogy első külföldi útja a német fővárosba vezetett, és megállapodott a kancellárral egy olyan munkacsoport létrehozásáról, amely javaslatokat dolgoz ki az Európai Unió, valamint az euróövezet továbbfejlesztéséről.

Alakul a német-francia mag az EU-ban

A tervet igencsak fontosnak tekintik a felek, mert Berlinben tegnap a német pénzügyminiszter és a francia gazdaságügyi miniszter közölte, hogy irányításuk alatt azonnal megkezdik a részletek kidolgozását. Az így készült ajánlásokról a két kormány júliusban esedékes együttes ülésén fognak dönteni.

A gazdaságügyi minisztert kísérő külügyminiszter Berlinben kijelentette, hogy kormánya hivatalba lépése egyben új fejezetet is nyit mind a francia-német kapcsolatokban, mind pedig az európai egyesülés folyamatában.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter úgy vélte, hogy Emmanuel Macron elnökké választása mérföldkő az európai integráció előmozdítása terén.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy

az Európai Unió nemcsak Francia- és Németországból áll, de nélkülük aligha jut előbbre.

A francia elnök és a kancellár által jóváhagyott munkacsoport létrehozásával kapcsolatban a külügyminiszter kifejtette, hogy az unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés módosítása nélkül is sokat lehet tenni a gazdaság- és pénzügypolitika összehangolására, amelyben kulcsszerepet játszhatna az úgynevezett euroövezeti pénzügyminiszteri intézmény létesítése.

A terv gyakorlati megvalósítása fontos téma volt a német pénzügyminiszter Wolfgang Schäuble és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter berlini tanácskozásán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×