eur:
389.52
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kínaiak épültek be a CIA-be? Sorra gyilkolják le az ügynököket

Kínaiak épültek be a CIA-be? Sorra gyilkolják le az ügynököket

Akár két tucatnyi CIA-ügynököt öltek meg vagy vetettek börtönbe Kínában az elmúlt években – írja a New York Times. A kínai hatóságok ezzel évekre megbénították az amerikaiak hírszerzési lehetőségeit.

Ez lehet az amerikai hírszerzés számára a utóbbi évtizedek legsúlyosabb csapása. Miközben a WikiLeaks bizalmas információkat szivárogtatott a legnagyobb amerikai kémügynökségről és most még inkább felgyorsítja ezt a tevékenységét, a kínai hatóságok módszeresen elkezdték felszámolni az országukban ténykedő CIA informátorok hálózatát.

Szakértők nem a WikiLeaks-szivárogtatással, hanem azzal hozzák összefüggésbe a híreket, hogy

a kínaiaknak vagy sikerült beépülniük a hálózatba, vagy hekkereiknek sikerült feltörniük az Ügynökségnek a külföldi forrásokkal való kommunikációra létrehozott csatornáját.

Amerikai illetékesek szerint az eredmény az volt, hogy 2010 és 2012 között legkevesebb egytucatnyi, Kínában a CIA-nek adatokat szolgáltató embert öltek meg a hatóságok.

Egyet például kollégái előtt lőttek le egy kormányépület kertjében, hogy példát statuáljanak másoknak – állította az egyik amerikai biztonsági forrás.

Másoknak több szerencséjük volt, mert életben hagyták őket, de börtönbe kerültek.

Illetékesek nem mondtak pontos számot, de 18-20 ilyen esetet ismertek el.

A New York Times megjegyzése szerint

az amerikai kémszervezet vesztesége felülmúlhatja a hidegháborús csapást,

amikor Aldrich Ames és Robert Hanssen volt CIA és FBI-ügynökök éveken át szivárogtattak a Szovjetuniónak.

A mostani eset arra utal, hogy a kínaiak már azelőtt sikeresen léptek fel az amerikai kémek ellen, hogy 2015-ben egy nagy adatszivárogtatás idején egy több ezer nevet tartalmazó listához jutottak hozzá.

A CIA most azt próbálja kideríteni, hogyan kerülhet ki az internetre sok bizalmas irata, miközben az FBI Trump elnök és az orosz vezetés lehetséges titkos kapcsolatai után nyomoz.

A kínai kudarc ügyében folytatott vizsgálat során az ügynökségek gyanúja a CIA kínai ténykedését felügyelő csoport egyik ügynökére terelődött. Nem találtak azonban elegendő bizonyítékot, így nem tudták letartóztatni és az illető közben elköltözött egy másik ázsiai országba.

Márciusban viszont letartóztatták az amerikai külügyminisztérium egyik dolgozóját, aki a vádak szerint pénzt, ajándékokat és egy teljesen berendezett lakást kapott a kínaiaktól. A nő ugyanakkor tagadta a vádakat.

2015-ben egy FBI-dolgozó ismerte el, hogy éveken át titkos technológiai információt továbbított Pekingbe pénzért és luxusajándékokért cserébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×