INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Irakba és a Baltikumba küld katonákat Szlovákia

Infostart / InfoRádió
Szlovákia speciálisan kiképzett katonákat küldene Irakba, hogy segítséget nyújtsanak az aknamentesítésben vagy tankok javításában. További hivatásos szlovák katonáknak a Baltikumba való kiküldése is tervben van. Itt a NATO-tagországok keleti határainak védelmébe kapcsolódnának be.

A szlovák fegyveres erők 47 tagjának Irakba való többlépcsős kiküldéséről már megszületett a szlovák kormány döntése, ezek a katonák az aknamentesítés mellett az iraki hadsereg tankjainak javítására is kiképzik a helyieket. A Fico-kabinet a jövő heti brüsszeli NATO-csúcstalálkozón ismerteti ezt a javaslatát a szövetségesekkel.

Amennyiben az Irakban tevékenykedő nemzetközi koalíció elfogadja a javaslatot,

a szlovák katonák első csoportjának már idén novemberben elkezdődhet a missziója.

A hadsereg a NATO-tagországok keleti határainak védelmébe is be akar kapcsolódni. Jelenleg 149 szlovák katona teljesít szolgálatot Lettországban, és a védelmi tárca a külügyminisztériummal közösen további katonákkal erősítené meg a Baltikumban állomásozó kontingenst.

„Első fázisban egy megerősített jelenlétről született döntés, majd később ez de facto állandó jelenlétre módosult, vagyis mi az első fázisban kifejezetten gyakorlatozni küldtük ki a katonáinkat, és most a NATO koncepciójával összhangban állandósított csapat hozzájárulásra változtatjuk a kiküldetés jellegét” – nyilatkozta Miroslav Lajčák, a szlovák diplomácia vezetője.

Amennyiben a szövetségesek a NATO-csúcson egyetértenek a javaslattal, Szlovákia jövő év júniusától állandósítja katonai jelenlétét a Baltikumban.


A címlapról ajánljuk