eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál
Szlovákia támogatja Bulgária és Románia felvételét a schengeni övezetbe

Szlovákia támogatja Bulgária és Románia felvételét a schengeni övezetbe

Szlovákia egyértelműen támogatja Bulgária és Románia schengeni övezetbe való felvételét. Ez elősegítené, hogy Görögország olyan uniós tagállamokkal kerülne közvetlen kapcsolatba, amelyek belterületükön nem ellenőrzik a schengeni szabályok betartását. Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter Brüsszelben nyilatkozott a tagállamok felvételéről.

Robert Kaliňák Brüsszelben elmondta: a balkáni országok teljesítették a schengeni övezetbe való felvételi követelményeket, ezért nem érti, miért kellene a jelenlegi helyzetet végtelen ideig tolerálni. A szlovák belügyminiszter úgy véli,

a felvétel műszaki kérdés, amit politikai ügynek tekintenek.

Hozzátette, Brüsszelben ezt azzal indokolják, hogy a felvétel összefügg a két ország választási rendszerével. Nézőpontja szerint ahhoz, hogy Schengen működőképes legyen, kompakt területnek kell lennie.

„Mivel ez nincs így, Görögország sziget lett, de Románia és Bulgária schengeni felvétele után a két ország jóval hatékonyabban segítene a mi határaink védelmében” – mondta Kaliňák. Kiemelte, hogy Szlovákia mindkét ország felvételét támogatja, és reményét fejezte ki, hogy ez a közeljövőben megvalósul. Elmondta, hogy Bulgária 2018. január 1-jétől fogja betölteni az Európai Unió tanácsának féléves elnökségét, és elképzelhető, hogy akkor sem lesz a schengeni övezet tagja.

A szlovák sajtóiroda kérdésére, miszerint a román és a bolgár diplomácia nyomást gyakorol-e a Miniszterek Tanácsának ülésén a schengeni övezetbe való belépés érdekében, azt mondta, az elmúlt években a két országban gyakran cserélődtek a kormányok, és ez meggyengítette a diplomáciai erőfeszítéseket. Robert Kaliňák úgy vélte, hogy a két országnak Németországra, Franciaországra és Hollandiára kellene nyomást gyakorolnia.

Franciaország és Németország 2010 decemberében Románia és Bulgária 2011 tavaszára tervezett schengeni csatlakozásának elhalasztását kérte az Európai Bizottságtól.

A francia és a német belügyminiszter közös levélben kifejtették: nem teljesült minden feltétel a két ország schengeni csatlakozásához.

Álláspontjuk szerint még mindig hiányos Románia és Bulgária felkészültsége a biztonság és az igazságszolgáltatás terén, és még mindig nem sikerült leszámolni a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel.

Franciaország és Németország álláspontja szerint, amelyhez később Hollandia is csatlakozott, az említett hiányosságok súlyos következményekkel járnának az Európai Unió belső biztonságára nézve, mivel sebezhetővé teszik a külső határokat és a schengeni adatbázist.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×