eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Újra terítéken a kettős állampolgárság ügye

Ismételten megkísérli módosítani az állampolgársági törvényt az szlovák ellenzék. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy újra a 2010-es, a jelenlegi állapotot eredményező módosítás előtti állapot álljon vissza, megakadályozva ezzel, hogy valaki elveszítse szlovák állampolgárságát, ha közben egy másik országét is felveszi. A Híd politikai marketingnek tartja az ellenzéki próbálkozást.

A javaslatot az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás négy képviselője és két független képviselő terjeszti a parlament elé a törvényhozás márciusi ülésén.

A módosítást benyújtó

ellenzékiek azzal érvelnek, hogy az Egyesült Királyságban élő szlovák állampolgárok a Brexitet követően azt fogják mérlegelni, megkockáztassák-e, hogy idegenekként nem kapnak munkát Nagy-Britanniában, vagy esetleg brit állampolgárságért folyamodjanak,

ami azonban a szlovák állampolgárság elvesztésével járna számukra.

A számadatok szerint jelenleg megközelítőleg 90 ezer szlovák állampolgár él Nagy-Britanniában.

A szlovák állampolgársági „ellentörvény” 2010 óta van érvényben. Robert Fico első kormánya hozta meg válaszul a magyar Országgyűlés egyszerűsített honosítási eljárására a határon túli magyarok számára. A törvény kimondja, ha egy szlovák állampolgár más ország állampolgárságáért folyamodik, automatikusan elveszti a szlovákot.

Az Ondrej Dostál vezette ellenzéki képviselői csoport a módosítással

azt akarja elérni, hogy visszatérjenek a csaknem hét évvel ezelőtti gyakorlathoz,

amikor a szlovák állampolgárság elvesztésének egyetlen módja az volt, ha önként lemondtak róla.

A kormánypárti Híd politikai magamutogatásnak tarja a javaslatot. Gál Gábor, a párt parlamenti frakcióvezetője ugyan maga is úgy véli, a legjobb lenne, ha visszaállítanák a 2010 előtti szabályozást, ám azt mondja, a Híd koalíciós partnerei erre most nem hajlandók.

„Felesleges volt ez a törvény, és a célját sem érte el, ez tény. Ahhoz, hogy változtatni tudjunk a törvényen, széleskörű összefogásra van szükség. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra, mindennek megvan a maga ideje” – nyilatkozta a Híd frakcióvezetője.

A szlovák belügyminisztérium által a hétvégén kiadott legfrissebb adatok alapján

eddig 1707 embert fosztottak meg a szlovák állampolgárságától amiatt, mert felvette egy másik ország állampolgárságát.

A magyar állampolgárság felvétele miatt eddig 88-an veszítették el a szlovákot. A legtöbben, szám szerint 448-an a cseh állampolgárság felvétele miatt vesztették el szlovák állampolgárságukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×