eur:
391.17
usd:
359.56
bux:
72581.88
2024. július 19. péntek Emília

Új Marshall-terv készülhet Arfika megmentésére

A berlini kormány fejlesztési minisztere új Marshall-tervet dolgozott ki Afrika gazdasági talpraállítására, hogy a földrész egyre növekvő lakosságának egy része ne kényszerüljön szülőföldjének elhagyására. A tervvel az Európai Parlament új elnöke is egyetért, így Angela Merkel kancellár joggal reméli, hogy az Európai Unió e heti csúcsértekezletén sikerül előmozdítani a program megvalósítását.

1947. június 5-én az akkori amerikai külügyminiszter, George Marshall a Harvard Egyetemen mondott beszédében átfogó segélyprogramot jelentett be a második világháború alatt tönkrement Európa megsegítésére. Ennek keretében 1948 és 52 között Washington 12 milliárd dollárt folyósított a vasfüggönytől nyugatra fekvő országok fejlesztésére. Ez az összeg ma gyakorlatilag 120 milliárd dollárnak felelne meg.

A gyarmati rendszer megszűnése óta a nyugati államok - különböző fejlesztési segélyek címén – 2014-ig összesen 835 milliárd dollárral támogatták az afrikai országokat. Időközben kiderült, hogy a nagyvonalú pénzfolyósítás inkább ártott, mint használt Afrika gazdaságának.

Gerd Müller német fejlesztési miniszter új Marshall-terve, mintegy okulva a hibákból, a földrészt aktívan be akarja vonni a világgazdaság vérkeringésébe, és ennek érdekében az Európai Unió irányításával szakmai képzési programok beindítását, közös cégek megalapítását, valamint kisvállalatok létrehozását és a mezőgazdaság korszerűsítését célzó hitelek folyósítását javasolta.

A terv értelmében szavatolni kell az afrikai vállalkozók számára, hogy beruházásaik gyümölcse nem vész kárba, azaz, hogy korrupt kormányok anyagi haszon reményében nem szorítják ki országaik piacáról a hazai termékeket az Európai Unióból vagy Kínából érkező dömping áruk javára.

A német fejlesztési miniszter tervét magáévá tette az Európai Parlament nemrég megválasztott elnöke is. Antonio Tajani úgy vélte, hogy a felnövekvő afrikai nemzedék számára élhető jövőt kell biztosítani, ha Európa tartós megoldást akar kidolgozni a menekültválságra és ez az egykori Marshall-tervhez hasonló átfogó fejlesztési programmal valósítható meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×