eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul

Az EB figyelmeztetheti Pozsonyt

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága elfogadta a Szlovákia vegyesen lakta régióiban található vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítését célzó beadványt, melyet még ez év januárjában nyújtott be a Magyar Közösség Pártjának képviselőlistáján induló Fiatal Függetlenek csoportja. Az uniós szerv javaslatot tehet Szlovákiának a helyzet rendezésére.

A Szlovákia magyarlakta régióiban található vasúti megállóhelyek kétnyelvűsítésének ügyét Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, a petíciós bizottság alelnöke is felkarolta.

Azt javasolta, hogy első lépésben szólítsák fel a szlovák kormányt ennek az rendellenes állapotnak a felszámolására, és tegyék kétnyelvűvé a táblákat a kisebbségek lakta területeken. Csáky azt mondta, a petíciós bizottság elismerte, hogy egy valós problémáról van szó, és megpróbál segíteni az ügyben. Arról tájékoztatott, hogy jelenleg zajlik a kommunikáció Brüsszel és Pozsony között, a szlovákiai látogatás azonban egyelőre nincs napirenden, az Európai Bizottság és az Európai Parlament most a szlovák kormány lépésére vár.

„Brüsszelben senkinek nem megy a fejébe, hogy a szlovák jogrend olyan anomáliát tartalmaz, amely a települések megnevezését kisebbségi nyelven megengedi a közúti közlekedésben, ugyanakkor tiltja a vasúti közlekedésben” – fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

Csáky Pál a petíciós bizottság megbízásából levélben kérte meg Szlovákia közlekedésügyi miniszterét, Érsek Árpádot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a vasúti táblák kétnyelvűsítéséért. A kormánypárti Híd tárcavezetője a nyáron azt nyilatkozta, a táblák ügye egy tollvonással elintézhető.

„Én azt szeretném, ha valóban békés és normális módon egy tollvonással megoldódna a helyzet, és a szlovák kormány beterjesztene egy olyan törvénymódosítást, amely eltüntetné ezt az anomáliát” – jegyezte meg Csáky Pál, aki szerint az Európai Parlament jogászai nagyon jó jogi dokumentumnak tartják azt az anyagot, melyet a Fiatal Függetlenek benyújtottak, és ennek alapján akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat az Európai Unió Szlovákia ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×