eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az EB figyelmeztetheti Pozsonyt

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága elfogadta a Szlovákia vegyesen lakta régióiban található vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítését célzó beadványt, melyet még ez év januárjában nyújtott be a Magyar Közösség Pártjának képviselőlistáján induló Fiatal Függetlenek csoportja. Az uniós szerv javaslatot tehet Szlovákiának a helyzet rendezésére.

A Szlovákia magyarlakta régióiban található vasúti megállóhelyek kétnyelvűsítésének ügyét Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, a petíciós bizottság alelnöke is felkarolta.

Azt javasolta, hogy első lépésben szólítsák fel a szlovák kormányt ennek az rendellenes állapotnak a felszámolására, és tegyék kétnyelvűvé a táblákat a kisebbségek lakta területeken. Csáky azt mondta, a petíciós bizottság elismerte, hogy egy valós problémáról van szó, és megpróbál segíteni az ügyben. Arról tájékoztatott, hogy jelenleg zajlik a kommunikáció Brüsszel és Pozsony között, a szlovákiai látogatás azonban egyelőre nincs napirenden, az Európai Bizottság és az Európai Parlament most a szlovák kormány lépésére vár.

„Brüsszelben senkinek nem megy a fejébe, hogy a szlovák jogrend olyan anomáliát tartalmaz, amely a települések megnevezését kisebbségi nyelven megengedi a közúti közlekedésben, ugyanakkor tiltja a vasúti közlekedésben” – fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

Csáky Pál a petíciós bizottság megbízásából levélben kérte meg Szlovákia közlekedésügyi miniszterét, Érsek Árpádot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a vasúti táblák kétnyelvűsítéséért. A kormánypárti Híd tárcavezetője a nyáron azt nyilatkozta, a táblák ügye egy tollvonással elintézhető.

„Én azt szeretném, ha valóban békés és normális módon egy tollvonással megoldódna a helyzet, és a szlovák kormány beterjesztene egy olyan törvénymódosítást, amely eltüntetné ezt az anomáliát” – jegyezte meg Csáky Pál, aki szerint az Európai Parlament jogászai nagyon jó jogi dokumentumnak tartják azt az anyagot, melyet a Fiatal Függetlenek benyújtottak, és ennek alapján akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat az Európai Unió Szlovákia ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×