eur:
395.05
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Hiába várnak a fagykár utáni segélyre

Elbocsátások és az üzemrészek bezárása – a szlovákiai gyümölcstermesztők egy része kénytelen ezekhez a nem kívánt intézkedésekhez folyamodni, mert az áprilisi fagykárok akkora veszteséget okoztak számukra. Míg Csehországban a kormány már kifizette a károsultaknak az egyszeri támogatást, addig Szlovákiában továbbra is várnak a pénzre a gazdák.

A szlovák földművelésügyi minisztérium még májusban tájékoztatott arról, hogy kártérítést kapnak azok a gyümölcstermesztők, akiknek termését tönkretette az áprilisi fagy. Arról azonban továbbra sincs információ, hogy mekkora összegű lesz a támogatás, és hogy mikor kapják azt meg a gazdák.

A tárca szóvivője elmondta, hiányoznak azok a számadatok, amelyekből kiderülne, mekkora a kár. „A minisztérium az idei terméssel kapcsolatos adatokra vár, hogy mennyi azoknak a fáknak a száma, amelyek regenerálódni tudtak, éppen ezért a becsült károk nagysága változhat" – fejtette ki Michal Feik szóvivő.

A gyümölcstermesztők azonban tisztában vannak az adatokkal. Számításaik szerint a károk nagyjából 16 millió euróra rúgnak, a legnagyobb veszteség az almatermesztőket érte. Marián Varga, a Szlovák Gyümölcstermesztők Uniójának elnöke szerint pozitív számadatokra várni felesleges, ha egy virág elfagyott, akkor ott már nincs minek regenerálódnia.

A termesztőkre az elkövetkező időben jelentős kiadások várnak, hogy fáikat kellőképp meg tudják óvni a jövőben. Az óvintézkedések akár 15 ezer euróba is kerülhetnek hektáronként.

A csehországi gazdák kártérítési folyamata már előbbre tart. Azok a cseh gyümölcstermesztők, akiknek termését tönkretette a fagy, kártérítést kapnak a kormánytól. A károk itt nagyjából 14 és fél millió eurós nagyságra rúgnak, a kormány hozzávetőleg 5 millió eurós támogatást ígér. A cseh kabinet azonban csak a közvetlen károkat téríti meg, a fagykárok elleni beruházásokat nem.

„Ha a szlovák gyümölcstermesztők is a cseh minta szerint kapnák meg a kártérítést, éppen azoknak jutna a legkevesebb, akik a leghatékonyabban akarták megvédeni a termést” – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

A kártérítések kifizetése már Ausztriában, Franciaországban, és Szlovéniában is megkezdődött, a szlovákiai termesztők éppen ezért most egy saját kártérítési javaslaton dolgoznak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×