eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Az iskolások örülhetnek az EU-csúcsnak

Pozsony már készül a szeptember 16-i uniós csúcstalálkozóra. Robert Fico szlovák miniszterelnök a pénteki megbeszélések előtt a tagállamok vezetőivel egyeztet. Az is eldőlt, hogy a találkozót nem a Fico, hanem Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke vezeti majd.

Nagyszabású esemény lebonyolítására készül a szlovák főváros. A pénteki uniós csúcsértekezlet ugyan informális jellegű lesz, de így is szigorú biztonsági intézkedésekre van szükség. Robert Fico miniszterelnök arra kérte a pozsonyi iskolák igazgatóit, hogy péntekre rendeljenek el szünetet, ezzel is mérsékelve a fővárosi utak telítettségét.

A pozsonyi csúcstalálkozó elsődleges célja, hogy az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői egyeztessenek az unió jövőjéről azt követően, hogy Nagy-Britannia a júniusi népszavazás során úgy döntött, kilép a közösségből. 

Robert Fico az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság hétfői ülésén azt mondta, „úgy tűnik, hogy az Európai Unió beleszeretett önmagába”, ezért üdvözölné, ha néhány kényes témát valóban a nevén neveznének, s arról Szlovákia uniós elnökségének végéig folyamatosan tárgyalnának. Hozzátette azonban, hogy ő maga nem a radikális megoldások híve. A megoldandó feladatok közé sorolta a terrorizmus által megtépázott biztonságot, valamint a gazdasági és szociális biztonságot, a gazdasági fejlődést és a nyilvánossággal való kapcsolattartást az európai ügyeket illetően. Fico azt is hangsúlyozta, hogy a pénteki csúcson még biztos nem születnek konkrét döntések. 

Pénteken a szlovák főváros több pontján is forgalomkorlátozás várható, ezért a belügyminisztérium arra szólította fel a lakosokat, hogy akinek nem muszáj, az ne jöjjön autóval aznap Pozsonyba. A találkozó helyszínéül a vár szolgál majd, a sajtótájékoztatókat viszont az Incheba kiállítócsarnok ligetfalui épületében tartják. Aznap reggel a körgyűrűt is lezárják a forgalom elől, akárcsak az SNP híd és a vár közti útszakaszt. Hasonló korlátozások és fokozott biztonsági intézkedések várhatók a reptérre vezető úton is. Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere bejelentette, hogy pénteken ingyenes lesz a városi tömegközlekedés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×