eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma

Mozgással csökkenthető az alkohol káros hatása

Heti két óra mozgás részben ellensúlyozhatja az alkoholfogyasztás káros hatásait – legalábbis ezt állítják brit tudósok. Szakértők szerint a kutatási eredmény megerősíti azokat a vélekedéseket, hogy igenis érdemes népszerűsíteni a mozgást, még a káros szokásokkal bíró lakosság körében is.

„Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt” – szól a mondás, de brit tudósok most azt állítják: bizonyos mennyiséget nyugodtan megihatunk, ha eleget mozgunk.

A tekintélyes University College London és a Sydney Egyetem közös kutatása szerint heti két és fél óra séta, kertészkedés vagy golf – ez a sport persze mással is helyettesíthető – kiolthatja azokat a rossz dolgokat, amiket az italozás okoz a szervezetnek.

A tanulmány persze nem az alkoholizmusra kínál gyógyírt, de olyanoknak hasznos lehet, akik hetente valamivel több, mint hét pohár bort vagy korsó sört fogyasztanak el.

A 7-es szám a brit hatóságok ajánlása, és néhány éve annyira komolyan vették, hogy egyes kormányszakértők alkoholistának nevezték azokat, akik ennél többet fogyasztanak.

A mostani kutatás egyfelől megállapította: még ha a britek által javasolt limitet betartva is iszik valaki, esetében 16 százalékkal megnő a korai halál és 47 százalékkal a rák kialakulásának veszélye.

Viszont – folytatják a Brit Sport és Tudomány szaklapban megjelent tanulmány szerzői – heti rendszeres mérsékelt fizikai aktivitás nullára csökkentette a korai halál esélyét és 36 százalékkal mérsékelte a rák fenyegetését.

A tudósok szerint az alkohol és a mozgás hasonló szervekre hat testünkben, de ellentétes módon. Miközben az alkohol arra kényszeríti a májat, hogy leálljon a zsírsavak eltávolításával, a mozgás éppenséggel elégeti a zsírt.

A kutatás eredménye szakértők szerint újabb érv arra, hogy még inkább propagálni kell a lakosság körében a testmozgás fontosságát – jegyezte meg Annie Britton, a University College London Epidemológiai és Közegészségügyi karának munkatársa.

A kutatók több, mint 36 ezer, 40 évnél idősebb brit lakost vizsgáltak 1994 és 1998 között. Közülük ebben az időszakban hatezren haltak meg.

Úgy találták, hogy a testmozgás az olyanok esetében is jótékony hatású volt, akik már veszélyes mennyiségű alkoholt fogyasztottak és azt állítják: heti öt óra testmozgás már teljesen ellensúlyozhatja az italozás rossz hatásait.

Egyes szakértők azonban hozzátették: mindez nem jelenti azt, hogy nyugodtan lehetne inni. „A már beteg emberek amúgy is kevésbé aktívak fizikailag, mint az egészségesek, és lehet, hogy a fizikailag aktívak amúgy is egészségesebben táplálkoznak - jegyezte meg Matt Field professzor a brit Dohány és Alkohol Tanulmányok központjából és Kevin McConway, a szintén brit Open University professzora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×