eur:
396.86
usd:
369.41
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

Újabb szír családot fogad be Szlovákia

Ezekben a napokban érkezik Szlovákiába egy újabb menekültcsalád a Görögországban és Olaszországban felállított menekülttáborok valamelyikéből. Egy szír édesanyáról és két gyermekéről van szó, akik elsőként teljesítették a Szlovákiába való áthelyezés feltételeit.

Szlovákia tavaly szeptemberben az Európai Unió belügyminisztereinek csúcstalálkozóján kötelezte el magát, hogy 2017 végéig száz olyan menekültet fogad be, akik jelenleg a dél-európai menekülttáborok valamelyikében élnek, és további százan érkezhetnek az Európai Unión kívüli menekültközpontokból is, például Törökországból, Libanonból vagy Jordániából.

A szír családról és érkezésük pontos időpontjáról egyelőre nem árultak el részleteket, biztos csak annyi, hogy egy édesanyáról és két gyermekéről van szó. A róluk közzétett információk csupán arról szólnak, hogy ők az elsők, akik teljesítették a Szlovákiába való betelepítés feltételeit. „Elsősorban olyan szír családokról, nőkről és gyermekeikről lehet szó, akik bizonyítottan az életüket féltve menekültek el hazájukból. A következő feltételünk, hogy az ilyen menekültek rendelkezzenek érvényes úti okmányokkal, és mutassanak érdeklődést a Szlovákiában való letelepedésre” – tájékoztatott Andrea Dobiášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője.

A háromtagú szír családot megérkezésük után alávetik az általános menekültügyi eljárásnak. Először a homonnai menekültügyi központba viszik majd őket, ahol átesnek az orvosi ellenőrzésen, ezt követően megkezdődik az integrációs folyamat. A beilleszkedésben civil szervezetek lesznek a segítségükre, melyeknek már van tapasztalatuk a korábban érkezett családok elhelyezésével.

Szlovákia tavaly novemberben már befogadott egy 149 főből álló asszír keresztény csoportot, akik Irakból érkeztek. Őket a Nyitra környéki falvakban helyezték el, ám idén tavasszal negyvenen már vissza is költöztek közülük Irakba. Hazautazásukat azzal indokolták, hogy nem tudták megszokni az új életkörülményeket.

Pozsony idén májusban jelezte, hogy átvállal néhány menekültet a görög és olasz menekülttáborokból. Az egyezség szerint Olaszországból 60, Görögországból 40 migráns befogadására kötelezte el magát az ország. Hogy érkeznek-e az unión kívüli táborokból is menekültek Szlovákiába, arról egyelőre nem tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×