eur:
393.24
usd:
367.86
bux:
66111.65
2024. április 24. szerda György

Újabb szír családot fogad be Szlovákia

Ezekben a napokban érkezik Szlovákiába egy újabb menekültcsalád a Görögországban és Olaszországban felállított menekülttáborok valamelyikéből. Egy szír édesanyáról és két gyermekéről van szó, akik elsőként teljesítették a Szlovákiába való áthelyezés feltételeit.

Szlovákia tavaly szeptemberben az Európai Unió belügyminisztereinek csúcstalálkozóján kötelezte el magát, hogy 2017 végéig száz olyan menekültet fogad be, akik jelenleg a dél-európai menekülttáborok valamelyikében élnek, és további százan érkezhetnek az Európai Unión kívüli menekültközpontokból is, például Törökországból, Libanonból vagy Jordániából.

A szír családról és érkezésük pontos időpontjáról egyelőre nem árultak el részleteket, biztos csak annyi, hogy egy édesanyáról és két gyermekéről van szó. A róluk közzétett információk csupán arról szólnak, hogy ők az elsők, akik teljesítették a Szlovákiába való betelepítés feltételeit. „Elsősorban olyan szír családokról, nőkről és gyermekeikről lehet szó, akik bizonyítottan az életüket féltve menekültek el hazájukból. A következő feltételünk, hogy az ilyen menekültek rendelkezzenek érvényes úti okmányokkal, és mutassanak érdeklődést a Szlovákiában való letelepedésre” – tájékoztatott Andrea Dobiášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője.

A háromtagú szír családot megérkezésük után alávetik az általános menekültügyi eljárásnak. Először a homonnai menekültügyi központba viszik majd őket, ahol átesnek az orvosi ellenőrzésen, ezt követően megkezdődik az integrációs folyamat. A beilleszkedésben civil szervezetek lesznek a segítségükre, melyeknek már van tapasztalatuk a korábban érkezett családok elhelyezésével.

Szlovákia tavaly novemberben már befogadott egy 149 főből álló asszír keresztény csoportot, akik Irakból érkeztek. Őket a Nyitra környéki falvakban helyezték el, ám idén tavasszal negyvenen már vissza is költöztek közülük Irakba. Hazautazásukat azzal indokolták, hogy nem tudták megszokni az új életkörülményeket.

Pozsony idén májusban jelezte, hogy átvállal néhány menekültet a görög és olasz menekülttáborokból. Az egyezség szerint Olaszországból 60, Görögországból 40 migráns befogadására kötelezte el magát az ország. Hogy érkeznek-e az unión kívüli táborokból is menekültek Szlovákiába, arról egyelőre nem tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×