eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma

Segít Aleppón a háromórás tűzszünet?

Oroszország közölte, hogy naponta három órára felfüggeszti a katonai hadműveleteket a szíriai Aleppóban, hogy bejusson az ostromlott városba a nagyon várt humanitárius segély. ENSZ-illetékesek szerint bírálták a lépést, mert az nagyon kevés időt hagy arra, hogy valamilyen módon segítsenek a lakosoknak.

Negyedmillió ember ember szorult be a szíriai Aleppo lázadók uralta negyedeibe, ahol heves csatát vívnak a felkelők – köztük a dzsihadista Al-Nuszra fronttal együttműködő és az Egyesült Államok által támogatott mérsékelt erők – és az orosz harci gépek által támogatott szíriai hadsereg.

A városnak a kormány által ellenőrzött kerületeit ugyanakkor a lázadók területei ölelik szinte teljesen körül, néhány kilométerre keletre pedig az Iszlám Állam uralja a vidéket.

A lázadóknak sikerült ugyan áttörniük az ostromgyűrűt és létrehozni egy korridort, de a vízellátás leállításával súlyos humanitárius katasztrófa fenyeget.

A szíriai kormányerőket támogató orosz védelmi minisztérium közölte, hogy mától naponta három órára leállítja a légicsapásokat és a tüzérségi támadásokat, azért, hogy segélyt tudjanak bevinni a szenvedő lakosságnak.

Ez azonban édeskevés, mondja az ENSZ – amelyet egyébként a lázadók hevesen bírálnak.

Stephen O'Brien, az ENSZ Katasztrófaelhárítási koordinátora szerint két napos tűzszünetre lenne szükség, hogy elegendő mennyiségű segélyt tudjanak bejuttatni Aleppóba. „Készen állunk, ételt, orvosi eszközöket, mentőket, vizet és a generátorok számára üzemanyagot tudnánk bevinni” – mondta.

A kormányerők júliusban bekerítették a várost, de az utóbbi napok heves harcai során a lázadók visszaszerezték tőlük fő utánpótlási útvonalukat.

Korábban a lázadók uralta keleti kerületekben maradt utolsó orvosok levélben kérték Barack Obama amerikai elnököt, hogy avatkozzon be. Az aláírók azt akarják, hogy az amerikai légierő léptessen életbe repülési tilalmat – ami valójában nyíltan szembeállítaná egymással az oroszokat és az amerikaiakat.

„A világ nem tett semmit azon kívül, hogy megjegyezte, mennyire komplikált a szíriai helyzet... számtalan betegünk, barátunk és kollégánk halt borzalmas halált az elmúlt öt évben” – írták az orvosok.

Az is hozzátették, hogy az elmúlt hónapban 42 támadás ért orvosi intézményeket, köztük 15 kórházat. Az ENSZ szerint az elmúlt hetekben sok polgári lakos életét vesztette életét a városban, miközben továbbra is támadások érnek kórházakat és klinikákat.

A heves harcok miatt az összesen kétmilliós Aleppóban napokig nem volt áram és víz – tette hozzá a világszervezet. A helyzet miatt az ENSZ-ben elakadtak a szíriai polgárháború leállítását célzó diplomáciai kísérletek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×