eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Puccskísérlettel vádolnak a törökök egy szlovák akadémikust

A szlovák származású török akadémikus, Sylvia Tiryaki neve is megjelent az állítólagos külföldi puccsisták listáján. A 15 éve Isztambulban élő szlovák politológust a rendszer megdöntésével gyanúsítják a török hatóságok. Tiryakit már a rendőrség is kihallgatta. A nő cáfolja, hogy bármi módon is köze lett volna a sikertelen puccskísérlethez.

A Recep Tayyip Erdoganhoz közeli török média állítása szerint az Isztambulban élő szlovák származású egyetemi oktató a július 15-i puccskísérlet előtt találkozott

Henry Barkey amerikai közel-kelet szakértővel, akiről a török média úgy tudja, valójában a CIA ügynöke, és a találkozón a puccsról tárgyaltak.

Sylvia Tiryaki szerint a média állítása teljes képtelenség, a vádakat pedig a személye, hírneve és személyes biztonsága elleni támadásként értelmezi. A sajtónál már tiltakozott a híresztelések miatt. Azt nem cáfolta, hogy részt vett egy konferencián, de hozzáfűzte, hogy azon regionális kérdésekkel, így az iráni, szíriai, iraki, afganisztáni helyzettel foglalkoztak.

 Tiryaki az Isztambuli Kültür Egyetemen tanít, nemzetközileg elismert szakértője a ciprusi kérdésnek, és jelenleg nem igazán érti, hogyan pattant ki az alaptalan vádaskodás. Mint mondta, Törökországban az embereket jelenleg anélkül is meggyanúsítják, hogy tudnák, ki áll az ügy mögött.

„A lapok sorra vették át a koholt vádakat. A médiát kivéve nekem semmilyen problémám nincs”– fogalmazott Tiryaki, aki szerint a helyzet azért is kellemetlen, mert a sajtó őt nem kereste meg, nem kérte fel, hogy nyilatkozzon, a róla szóló cikkek pedig tele vannak valótlan állításokkal.

 A szlovák sajtó arra vonatkozó kérdésére, hogy fél-e, az felelte, nem engedi magát megfélemlíteni amiatt, amit írtak róla a török lapok. Az egész vádaskodást koholmánynak minősítette, amely azonban így is kárt okozhat, mivel az olvasók elhiszik, amit olvasnak. Fotóját a legtöbb lap közzétette.

 Sylvia Tiryakit a hét elején már a rendőrség is beidézte. Elmondása szerint a kihallgatás elhúzódott ugyan, de legalább teret kapott arra, hogy mindent megmagyarázzon a hatóságoknak. Reméli, hogy sikerül elválasztani az ügyet a jelenlegi törökországi helyzettől, és az államcsíny elítélése egész Törökországot egyesíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×