eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megtalálták az egyiptomi gép roncsait

Egyiptomi légiügyi nyomozók azt mondják, hogy megtalálták a Földközi-tenger mélyén a májusban eltűnt MS804-es járat roncsait. Az egyiptomi gépen 66-an tartózkodtak, amikor eltűnt a radarról és máig sincs megbízható magyarázat a katasztrófára.

Kréta és az egyiptomi partok között több főbb helyszínen is felfedezték a májusban lezuhant egyiptomi Airbus roncsait. Az egyiptomi hatóságok szerint az általuk bérelt egyik kutatóhajó, a John Lethbridge bukkant rá a valószínűleg több roncsdarabra.

Ezek szakértők szerint három kilométer mélyen fekhetnek. Az egyiptomi nyomozóbizottság azt is közölte, hogy fényképeik vannak a roncsokról.

Egy második hajó, a LaPlace két hete fogta be a repülési adatokat rögzítő fekete dobozok jeleit. Az eszközöket gyorsan ki kell emelni, mert még körülbelül egy hétig küldenek jeleket – említette meg a Guardian című lap.

Az áldozatok családjai közben már nagyon várják, hogy egyrészt napvilágra kerüljön, hogyan történt a katasztrófa, másrészt, hogy lefolytathassák a szeretteik halálát követő hivatalos eljárásokat.

„Még halotti bizonyítványokat sem kaptunk, minden a levegőben lóg” – mondta Mohamed Sabana, akinek 27 éves öccse veszett oda.

„Semmi hírt nem kaptunk azóta, hogy lezuhant a gép. Nem hiszem, hogy valaha is megtudjuk, mi történt” – mondta egy másik áldozat családtagja.

A görög légügyi hatóságok – amelyek légterén a repülő áthaladt – azt állították, hogy a gép szokatlanul éles fordulókat hajtott végre, mielőtt lezuhant volna – végül az egyiptomiak is elismerték, hogy az Airbus a katasztrófa előtt 360 fokos fordulót tett.

A francia légibiztonsági hatóság szerint a gép olyan jelzéseket küldött, amelyek szerint tűz üthetett ki és hiba lépett fel a repülésirányítási rendszerben.

A repülőn 30 egyiptomi, 15 francia valamint néhány kanadai, iraki, belga, brit, algériai, csádi, szaúdi, szudáni és portugál állampolgár utazott.

Bár eddig egyetlen terrorszervezet sem állította azt, hogy emberei okozták a tragédiát, Serif Fati egyiptomi légügyi miniszter óvatosan megjegyezte: „a technikai hibánál valószínűbb, hogy terrortámadás vagy más beavatkozás okozta a katasztrófát”.

Tavaly októberben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az egyiptomiak garantálni tudják-e a légiközlekedés biztonságát, azt követően, hogy terroristák pokolgépet csempésztek fel egy nyaralókat szállító orosz gépre.

A Metrojet katasztrófájában 224-en haltak meg és az akciót az Al-Kaida helyi szárnya vállalta magára. Mindez súlyos csapárt mért az egyiptomi turisztikai ágazatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×