eur:
394.53
usd:
363.18
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Fico egyezkedni akar az EU-val

Egyezségre jutni az Európai Unióban a migránsválság megoldásának érdekében - Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint ez lesz Szlovákia egyik legfőbb feladata a július 1-jén kezdődő EU-elnökség ideje alatt.

A pozsonyi kabinet minden tagja Brüsszelbe utazott tegnap, hogy egy hónappal az elnöklés megkezdése előtt találkozzon az Európai Unió legmagasabb képviselőivel.

A szlovák miniszterelnököt először Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadta. „Beszélek az önök nyelvén” – üdvözölte szlovákul vendégeit a lengyel politikus. A kedélyes fogadtatást követően Tusk elmondta, jelentős elvárásokkal tekint Szlovákia európai uniós elnökségére, mert Pozsony Európa szempontjából meghatározó pillanatban veszi át a kormányrudat. Hozzátette, nem hinné, hogy részletekbe menően kellene ecsetelnie, milyen komoly kihívások előtt áll az európai közösség.

Szlovákia a többi V4-es országgal együtt elutasítja a menekültek kötelező elosztását szabályozó kvótarendszert. Robert Fico ezért az Európai Bizottság javaslatai közül csak azokat szeretné átültetni a gyakorlatba, melyeket az összes tagállam támogat. A szlovák kormányfő a brüsszeli látogatáson hangsúlyozta, Szlovákia fenntartja a saját véleményét, de az elnöklés ideje alatt teret és lehetőséget biztosít majd arra, hogy kompromisszum szülessen az unió tagállamai között. Robert Fico mindenesetre leszögezte: országa igazságos, pártatlan közvetítőként fog fellépni a menekültkérdésről szóló vitákban.

A szlovák miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is tárgyalt. Tuskhoz hasonlóan Juncker is azt hangsúlyozta, hogy Szlovákia nagy kihívások idején veszi át az unió fél évig tartó soros elnökségét. Ennek kapcsán Robert Fico megjegyezte, a hazai politikai élet történései nem befolyásolják majd az ország európai uniós elnökségét. „Minden energiánkat az elnökségre fordítjuk. Megvannak a saját elképzeléseink. A prioritásainkat azonban csak június 30-án, a nagy-britanniai népszavazást követően hagyjuk jóvá” – szögezte le a szlovák miniszterelnök, hozzátéve, bízik abban, hogy az Egyesült Királyság az európai közösség tagja marad.

Jean-Claude Juncker az egyeztetések után elmondta, hogy mind az unió, mind a szlovák kormány részéről elhangzottak a szükséges kérdések, a fontos témákat mind érintették, és az a benyomása, hogy konstruktív párbeszéd zajlott a felek között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×