eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem tetszik a leendő szlovák kormány az európai szocialistának

Az Európai Szocialisták Pártja nyugtalansággal szemléli a pozsonyi kormányalakítási tárgyalásokat, és hangot adott aggodalmának a Szlovák Nemzeti Párt esetleges kormányban való részvétele miatt.

Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, Gianni Pittella arra hívta fel a koalíciós kormányt alakító Smer elnökének figyelmét, hogy a Szlovák Nemzeti Párt esetleges jelenléte csak nehezen, vagy egyáltalán nem összeegyeztethető az európai baloldal értékrendjével. Pittella hangsúlyozta, hogy információik szerint egy olyan kormány van kialakulóban, amelyben részt venne a nacionalista SNS, és ez bizonyos aggodalmakat okoz a Smer európai pártcsaládja körében.

A sajtóközlemény szerint Robert Fico pártjának el kellene hagynia ezt a megkezdett politikai útvonalat, mert szembekerülhet a progresszív európai értékekkel és alapelvekkel. Az Európai Parlament második legnagyobb frakciójának vezetője elmondta, hogy felszólítják az Európai Szocialisták Pártját, foglalkozzon a Smer lépésével és a szélsőséges párttal való közös kormányzás szándékával.

Pittella egyébként nem először került szembe Robert Ficóval, sőt, a múlt év végén a szlovák miniszterelnök migránsellenes megnyilvánulásai miatt a Smer kizárását is kezdeményezte a szocialista pártcsalád soraiból, ám ez a javaslata nem járt sikerrel.

"Gianni Pittellának fogalma sincs arról, hogyan alakul egy kormány" - reagált meglehetősen ingerülten a sajtóközleményre Robert Fico, hozzáfűzve, hogy a frakcióvezető jobban tenné, ha nem nyilatkozna ilyen elhamarkodottan. Az olasz szocialista képviselő a kormányalakítással megbízott Fico szerint nem ismeri a szlovák belpolitikai helyzetet, és a kormányalakítás mechanizmusai is rendkívül távol állnak tőle.

"Nagyapám mindig azt mondta: válogasd meg a szavaidat, ha olyan dolgokról beszélsz, melyekhez nem értesz" - címezte szavait Fico az Európai Parlament második legerősebb frakciója elnökének.

A másik európai pártszövetség, a legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt szintén furcsán tekint a szlovákiai kormányalakítási tárgyalásokra, tekintettel arra, hogy Szlovákiának hat néppárti képviselője is ül a brüsszeli testületben. A hat honatya közül viszont csak egy mondhatja el magáról, hogy pártja bekerült a pozsonyi törvényhozásba: Nagy József, a Híd képviselője. Az Európai Néppárt ezért vereségként tekint a szlovákiai választások eredményére.

A néppártiak hivatalos nyilatkozatban egyelőre nem reagáltak arra, hogy a Híd a pártcsalád tagjaként miért akar koalícióra lépni a baloldali Smerrel, és a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párttal.     

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×