eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Véletlenül lebuktatták a titkos orosz fegyvert

Véletlenül egy új, titkos fegyver tervrajzait mutatta be az orosz állami televízió. A felvételeken Putyin elnök volt látható, amint védelmi kérdésekről tárgyal katonai vezetőkkel. Nyugati katonai szakértők most azt találgatják: valóban tenger alatt lopakodó drónt terveznek, vagy blöffölnek az oroszok.

Tengeralattjáróról indítható, az amerikai partokhoz atomtölteteket eljuttató vízalatti drónt terveznek Oroszországban. Legalábbis erre utaltak azok a tervrajzok, amelyet a tévékamerák előtt mutattak be Vlagyimir Putyin elnöknek.

Nem világos, hogy véletlenül-e, de a kamerák látómezőjébe került egy színes terv, amelyen a titkosított, Státus-6 nevű rendszer látható.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő elismerte, hogy titkos fegyverről szóló információ került napvilágra, de azonnal hozzátette: a jövőben ez nem történhet meg. Az adásba került felvételeket a későbbi kiadásokból már kivágták és azokat töröltették a szerkesztőségekkel.

Orosz bloggerek megjegyezték, hogy a koncepciós tervrajzon szerepelt a fegyver kidolgozásának határideje is.

A képernyőfotók szerint a gyártó a CKB MT Rubin nevű cég. A rendszer célja "az ellenség tengerpart-közeli, fontos gazdasági objektumainak megsemmisítése, garantáltan "elfogadhatatlan kárt" okozó csapás végrehajtása, nagy területet megfertőző radioaktív szennyezés útján". Emellett az is cél, hogy az ellenség hosszú ideig ne tudja katonai vagy gazdasági célokra használni a szennyezett területet.

Az eszközt a kép szerint két atomtengeralattjáró tudná hordozni, a Belgorod és a még épülő Habarovszk.

A Russian Forces nevű, nukleáris fegyverekkel foglalkozó oldal "piszkos bombának" nevezte az új eszközt és azt írta, hogy annak hatótávolsága 10 ezer kilométer.

A Rubin 110 éves múltra visszatekintő tengeralattjáró- és tenger alatt használható eszközök gyártója és a lelőhelyeket kutató olaj- és gázipari cégek partnere.

Putyin korábban arról beszélt, hogy a Kreml olyan fegyvert dolgoz ki, amely képes áthatolni a NATO rakétavédelmi pajzsán.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap szerint az incidens után azonnal megtiltották a sajtónak, hogy az elnöknél folyó védelmi tanácskozások résztvevőiről vagy a náluk található dokumentumokról készítsen felvételeket.

A Business Insider oldal megjegyzi: előfordulhat, hogy propaganda célból szellőztették meg a tervet. Az orosz hadsereg egy sor akadállyal szembesült az utóbbi időben, amelyek valójában fékezik a fejlesztést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×